Fremskrittspartiets Jon Helgheim har ikke fått støtte for sitt forslag om å si nei til EUs nye asyl- og migrantpakt. Foto: NTB Scanpix
Jon Engen-Helgheim. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Reagerer sterkt på at Senterpartiet ikke ville støtte forslaget.

I et representantforslag til Stortinget fra Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter Jon Helgheim og Christian Tybring-Gjedde vil partiet be regjeringen sørge for at Norge ikke tar del i EUs nye asylpakt, «New Pact on Migration and Asylum».

– Dette er en potensielt veldig ødeleggende avtale. Til Norge kommer det svært få nå, men til Europa kommer det svært mange. Da skal Norge risikere at vi skal hente asylsøkere. Det vil ødelegge den norske politikken og vil føre til at migranter lokkes til å legge ut på en farlig reise, sier Helgheim til Resett.

annonse

Frp mener Norge bør arbeide for å få Europa med på et helt nytt asylsystem, fordi de fleste landene opplever det samme trykket på velferdsordningene, det sosiale limet og opplevelsen av trygghet. Ifølge Frp er EUs «New Pact on Migration and Asylum» det diametralt motsatte, en videreføring og forsterking, av en allerede mislykket politikk.

Han og Frp har imidlertid ikke fått noen støtte fra de andre partiene i kommunal- og forvaltningskomiteen for sitt forslag. Han reagerer spesielt på at Senterpartiet ikke har villet støtte Frp i saken.

– I denne saken har de et forslag som viser at de ikke har noen anelse om hva dette dreier seg om, sier Helgheim.

annonse

Resett har forelagt kritikken fra Helgheim for Sp og bedt om et svar.

Ikke overføre makt

Han viser til at partiet i stedet har foreslått å ikke overføre makt til EU over asyl- og innvandringspolitikken i Norge.

– Det kan høres vel og bra ut, men samtidig stemmer de ikke for vårt forslag, slår Helgheim fast.

– Det tyder på at Sp ikke mener alvor. De har fra før flørtet med FN om kvoteflykntinger og at FN skal bestemme hvor mange kvoteflyktninger vi skal ha. Nå prøver de å sno seg unna å si et klart og tydelig nei til at Norge skal akseptere å få asylsøkere fra EU, sier stortingsrepresentanten.

– Liknende avtaler har vært tema også da Frp satt i regjering. Hvorfor protesterte ikke Frp da, men først nå?

– Dette har vært en gjenganger i EU hvor man har prøvd å finne en løsning. I 2016 og 2017 var Norge med på en frivillig løsning, men da så man de dramatiske konsekvensene det fikk. Da tok Norge imot flere tusen, nå diskuterer vi 50 fra Moria. Men denne avtalen er helt ny og ble ikke foreslått da vi satt i regjering.

– Burde man ikke likevel forsøkt å forankre et nei til slike avtaler da man satt i regjering?

annonse

– Denne avtalen fantes ikke da. Da vi satt i regjering var dette helt nytt, man visste ikke helt hva dette var og nå har man sett konsekvensene av det. Nå er det på det rene at dette har gjort situasjonen verre og EU har tenkt å gjøre mer av det samme. Hadde vi sittet alene i regjering hadde hele politikken vært lagt om, og dette hadde ikke vært aktuelt.

Helgheim vil ikke bosette flere flyktninger i Oslo: – Jeg blir skikkelig forbanna, sier MDG-politiker

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon