Hvis en koronasmittet mann hadde lavt testosteron da han først ble registrert syk eller smittet, var risikoen for å utvikle alvorlig covid-19 mye høyere enn for menn som hadde mer testosteron i systemet. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
annonse
annonse

Hvis en koronasmittet mann hadde lavt testosteron da han først ble registrert syk eller smittet, var risikoen for å utvikle alvorlig covid-19 mye høyere enn for menn som hadde mer testosteron i systemet, i følge en ny studie fra USA.

I følge forskerne ved Washington University School of Medicine i St. Louis blitt en vanlig oppfatning at for mye av det mannlige kjønnshormonet testosteron ikke er bra, begrunnet med at det flere menn enn kvinner blir alvorlig syke med covid-19, skriver NTB.

Respirator. Foto av Godong/UIG/REX
Lambarene Hospital, Respirator.
VARIOUS

– Vi fant at det motsatte var tilfellet hos menn. Hvis en mann hadde lavt testosteron da han først kom til sykehuset, var risikoen for å utvikle alvorlig covid-19 – det vil si risikoen for å trenge intensivbehandling eller for å dø – mye høyere enn for menn som hadde mer testosteron i systemet, sier professor i medisin og medforfatter Abhinav Diwan til Medical Express.

annonse

Hvis testosteronnivået hos menn falt under sykehusinnleggelse, økte risikoen for å bli sykere.

Studien tok for seg 152 pasienter med covid-19, inkludert 143 pasienter innlagt på sykehus. Forskerne fant ikke en tilsvarende sammenheng hos kvinner.

Les også: WHO: 115.000 helsearbeidere har mistet livet under pandemien

annonse

– Våre resultater tyder på at testosteron, i motsetning til utbredte antakelser, ikke er en medvirkende årsak til alvorlig covid hos begge kjønn. Tvert imot kan testosteron ha en beskyttende funksjon hos menn.

– Det er altså heller ikke grunn til å tro at testosteronblokade bedrer utkomme av en covid-19-infeksjon, sier Spesialist i indremedisin og endokrinologi ved Oslo universitetssykehus, Anders Palmstrøm Jørgensen.

Helsemyndighetene i Danmark bruker koranen for å overtale muslimer til å la seg vaksinere

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon