Bistandsadvokater og aktor fikk ikke gjennomslag for å lukke dørene i saken som dreier seg om viktige avgrensinger mellom ytringsfrihet og personvern. Foto: NTB Scanpix
Bistandsadvokater og aktor fikk ikke gjennomslag for å lukke dørene i saken som dreier seg om viktige avgrensinger mellom ytringsfrihet og personvern. Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

Tiltalt for å ha navngitt og advart mot øersoner dømt for overgrep mot barn. 

Aron Jahnsen (40) er tilknyttet Mannegruppa Ottar og er tiltalt for 40 brudd på privatlivets fred, etter å ha navngitt og advart mot personer som er dømt for overgrep mot barn. Jahnsen har advart nabolag og foreldre mot personene.

Da saken startet erklærte han seg ikke skyldig i alle punkter i tiltalen, bortsett fra et punkt hvor han uriktig skal ha identifisert seg som ikke skyldig.

annonse

I rettssaken vil det bli et sentralt spørsmål hvorvidt man kan gjengi dommer mot personer dømt for slike overgrep og i hvilke sammenhenger slike dommer kan gjengis. Dermed vil grensedragningene mellom personvern og ytringsfrihet bi et sentralt spørsmål i saken.

Flere av bistandsadvokatene argumenterte for lukkede dører av hensyn til de fornærmede i saken og også av hensyn til personer disse er dømt for overgrep mot. Det ble også argumentert for at Jahnsen har en stor tilhengerskare som følger saken. Bistandsadvokatene fikk støtte fra aktor for sitt syn, mens forsvarer anførte at saken dreier seg om grensene mellom ytringsfrihet og personvern.

Retten besluttet imidlertid at saken skulle gå for åpne dører, men med et forbud mot å referere navn eller opplysninger som kan bidra til å identifisere fornærmede eller personer de fornærmede er dømt for å begå overgrep mot. 

annonse

På Mannegruppa Ottars snapchat-konto skal Jahnsen ha delt tekster som «”u can run but u cant hide» med bilder av overgripere og også filmet at han følger etter en dømt person.

Journalister og politi

Han er også tiltalt for trusler mot en journalist i en lokalavis, som han skal ha skrevet  til at skulle hatt «To på trynet. En for å våkne og en for å sovne» og fortsatte med å true med at ser jeg dette i trykken med dine feil så kan du banne på at jeg finner deg (…) og eksponerer deg som den største løgneren av alle journalister».

Etter at journalisten anmeldte forholdet skrev han blant annet til journalisten at «nå skal du få».

Han har også kommet med trusler under telefonavhør med en kvinnelig politibetjent og kommet med nedsettende uttrykk om henne.

Det var sommeren 2020 Jahnsen og Mannegruppa Ottar var på en slags «turne» i Norge,  der de hengte ut overgrepsdømte overfor naboer og i sosiale medier.

Aksjonen fikk navnet «Nabovarsel» og har som mål å opplyse nabolag om at de har pedofile eller overgripere boende i nærheten.

Jahnsen har ikke ønsket å la seg intervjue av NRK før rettssaken. Hans advokat sier til nyhetskanalen at han erkjenner de faktiske forhold for deler av det han er tiltalt for. Men han erkjenner ikke straffskyld for store deler av tiltalen.

annonse

– Legende og martyr

Blant de som har gitt sin støtte til Jahnsen er Kay Erikssen i Mannegruppa Ottar.

– Aron er en legende og martyr for det han har gjort. Han har i en periode gjort norske nabolag tryggere ved å la foreldre vite hvem naboen sin er, har han skrevet på Facebook.

Hengte ut overgripere, nå er han tiltalt: – Aron er en legende og martyr for det han har gjort

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon