Illustrasjonsbilde: Faktisk.no
annonse

Faktisk «bestemmer» og Facebook sanksjonerer. Faktisk er eid av de store mediene: NRK, TV2, Dagbladet, VG, A-Media og Polaris Media.

Hege Storhaug holdt foredrag i Asker kulturhus i forbindelse med utgivelsen av boken “Islam. Den 11. landeplage.” . Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Medier24 skriver at Human Rights Service (HRS) har klaget Faktisk inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at de konkluderte med «Faktisk helt feil». Saken var et sitat fra et innlegg i Aftonbladet skrevet av to politikere fra Sverigedemokraterna (SD). Innlegget dreide seg om: «Date på Tinder skal gi opphold i Sverige for å beskytte homofiles rettigheter». Deretter fikk saken en advarsel på Facebook fordi den visstnok inneholdt feilinformasjon.

Les også: Medieforsker: Faktisk.no holder seg ikke til nøytral faktasjekking

annonse

HRS mener det er brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 1.1 om ytringsfrihet, og 1.2 om at ulike syn skal komme til uttrykk. De skriver følgende i klagen: «Når Faktisk.no stempler dette som «Faktisk helt feil» innskrenker det både ytring- og informasjonsfriheten og forhindrer at ulike syn kommer til uttrykk.»

De hevder også at Faktisk har brutt VVP punkt 4.1 om saklighet om omtale, og 3.2 om kontroll av opplysninger: «Faktisk.no har ikke vurdert sannhetsgehalten i det HRS selv skriver i sin artikkel. For det HRS skriver er direkte sitat fra Aftonbladets artikkel, dog oversatt fra svensk til norsk. Og gjengivelsen er «Faktisk helt korrekt».»

Dernest sier HRS at Faktisk også bryter VVP 2.1 og 2.2 om uavhengighet og bindinger gjennom sitt samarbeid med Facebook: «Vi har problemer med å se at Faktisk.no sitt samarbeid med Facebook er forenelig med overnevnte punkter i VVP. Facebook betaler et visst beløp per faktasjekket artikkel, der de hevder at det er uavhengig av om saken blir funnet sann eller feil.»

annonse

Les også: Hva er hensikten med Faktisk?

Faktisk avviser klagene.

De sier at de selvfølgelig ikke innskrenker ytrings- og informasjonsfrihet: «Vår journalistikk om HRS er vår alminnelige utøvelse av ytringsfriheten, på samme måte som HRS sine kritiske innlegg om Faktisk.no, er deres. Videre opplever vi at HRS sin tolkning blir å snu de angitte bestemmelsene i VVP på hodet.».

Redaktør i Faktisk.no Kristoffer Egeberg.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Faktisk avviser også at deres samarbeid med Facebook er tvilsomt, og forsvarer det med at Facebook har partneravtale med 80 faktasjekk-redaksjoner fra hele verden: «Faktisk.no velger selv hva vi vil faktasjekke, hvordan vi faktasjekker og hva vi vil merke som en del av Facebook-samarbeidet. Vi gjør altså våre egne redaksjonelle valg helt uavhengig av Facebook.»

Men advokat Trond Ellingsen er av en helt annen oppfatning, og uttalte til dette til Resett i april:

– Det hører ingen steder hjemme at et privateid AS – eid av MSM (NRK, TV2, Dagbladet, VG, A-Media og Polaris Media) – skal tjene penger på å rapportere til Facebook hva de mener er fake news, hvoretter Facebook struper spredningen av hele nettstedet og ikke bare den artikkel der de mener at det foreligger et feil faktum.

HRS klager Faktisk.no til PFU for deres samarbeid med Facebook

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse