Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse
annonse

Høyre sier en ting i regjering og noe helt annet på Stortinget. 

EU-kommisjonen lanserte høsten 2020 sitt forslag til en ny europeisk asylpolitikk, «New Pact on Migration and Asylum.» Forslaget bygger blant annet på å etablere en ny felleseuropeisk solidaritetsmekanisme og å etablere et mer forpliktende retursamarbeid.

I et representantforslag til Stortinget fra Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter Jon Helgheim og Christian Tybring-Gjedde vil partiet be regjeringen sørge for at Norge ikke tar del i EUs nye asylpakt.

annonse

Frp mener Norge bør arbeide for å få Europa med på et helt nytt asylsystem, fordi de fleste landene opplever det samme trykket på velferdsordningene, det sosiale limet og opplevelsen av trygghet. Ifølge Frp er EUs «New Pact on Migration and Asylum» det diametralt motsatte: En videreføring og forsterking av en allerede mislykket politikk. Dette sier imidlertid regjeringen kontant nei til.

Resett omtalte torsdag at  regjeringen er positiv til at det etableres en solidaritetsmekanisme i EU.

– Jeg mener det ikke er en løsning å avvikle asylsystemet fordi det har svakheter. Vårt mål må være å forbedre systemet, slik at vi blir stadig sikrere på at vi når dem med et reelt behov for beskyttelse, har Mæland skrevet i en uttalelse til Stortinget, der hun understreker at regjeringen fører en restriktiv, ansvarlig og rettssikker innvandringspolitikk innenfor rammene av internasjonale forpliktelser.

annonse

Skarp motstrid

Uttalelsene står i skarp motstrid til hva Høyre tidligere har sagt om saken.

Innvandringspolitisk talsmann Ove Trelleviks uttalte seg i Klassekampen i fjor om det europeiske asylsystemet. Da sa Trellevik at han mener mener asylreglene må skrives om for å hindre at store mengder flyktninger forsøker å reise til Norge.

– Asylinstituttet har brutt sammen. Det er 70 millioner mennesker på flukt i verden. Det så man aldri for seg da man laget flyktningkonvensjonen i 1951, sa Trellevik.

– Høyre ønsker ikke å behandle noen asylsøknader fra flyktninger som har vært innom trygge land på veien til Norge, sa han.

Resett har stilt justis- og beredskapsminister Monica Mæland flere spørsmål om saken. Vi vil oppdatere saken om vi får svar. 

Frp vil at Stortinget skal si nei til EUs nye migrasjon- og asyl-pakt: – Sp prøver sno seg unna

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon