Slik ser coronapasset ut i Danmark. (Photo by Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
annonse
annonse

VG har publisert en sak der de «guider» leseren om hvordan et coronapass vil se ut. Men motstanden mot det nye passet er enorm i kommentarfeltet.

I VGs sak om coronapasset har avisen hentet inn opplysninger og uttalelser fra helsemyndighetene i Norge.

«Slik kan coronasertifikatet bli», heter overskriften.

annonse

– Regjeringen har ikke besluttet bruksområder, men det regjeringen allerede har sagt er at man ser for seg bruk på for eksempel større arrangementer eller gruppereiser, og til grensekryssing mellom EU-land, sier assisterende direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), Gun Peggy Knudsen til VG.

Hun forklarer at sertifikatet vil bli verifisert gjennom avlesing av for eksempel en QR-kode. En kode som gjør at du blir registrert der du ferdes med passet.

Bryter med Grunnloven

annonse

Men coronapasset gir deg ikke fulltendig frihet til å leve som før. Myndighetene vil for eksempel likevel sende deg på karantenehotell hvis du ikke har en covid-19 test som er negativ de siste 24 timene.

– En coronatest vil nok kunne brukes i et coronasertifikat i flere tilfeller, men det er ikke alltid sikkert det er tilstrekkelig. For eksempel vil en negativ test ved grensepassering ikke gi deg fritak fra karantene slik reglene er i dag, men en negativ test kan kanskje gjøre det mulig å delta på større arrangementer enn tidligere. Anbefalingene om dette fra oss til politiske myndigheter er ikke ferdig utarbeidet enda, sier Espen Nakstad til VG.

I forrige uke gikk 12 advokater ut i Advokatbladet og advarte mot myndighetenes coronapass. De mente hele passet burde skrotes og at det brøt med Grunnloven.

«Forslaget bryter med Grunnloven, EMK og EØS-avtalen når ikke Stortinget skal fastsette absolutte krav til hva et sertifikat skal brukes til og hva det ikke kan brukes til», ble det skrevet i meningsinnlegget.

Motstand

VG har ikke tatt med noen kritikere av coronapasset i sin sak. I kommentarfeltet på Facebook er det imidlertid stor motstand. Nesten 700 har lagt igjen en kommentar, og VG har foreløpig ikke stengt av kommentarfeltet, noe de har gjort i andre saker med mange kommentarer.

annonse

– Bare tull og fanteri hele greia! Kommer ikke til å bry meg med det der så lenge jeg må vente på vaksinen til høsten. Nekter å teste meg hvert døgn, skriver en person.

– Ta vaksine hvis du vil, men ikke gå med på å innføre et slikt system i Norge. Godtar man dette, godtar man å gi fra seg rettighetene og frihetene man har nedfelt i grunnloven, skriver en annen.

Flere legger også skylden på de etablerte mediene og mener de har spredt unødvendig mye frykt.

– Panikksakene til VG og de andre propagandaavisene ser ut til å fungere på de som blir skremt av den minste lille influensating. Ikke ett kritisk spørsmål eller kommentar kan man lese fra redaktører eller såkalte eksperter i disse avisene om dette passet. Ingen kritikere slipper til. Hvorfor ikke? De er på lag alle sammen. Coronapasset innføres og det er kort vei til Kina-systemet der man kan risikere å miste retten til å reise om man er så “kriminell” at man kjøper en øl på butikken. Fullstendig galskap dette her! Våkn opp Norge!, skrives det.

Personen viser til et poengssystem som blir brukt i enkelte byer i Kina der gode handlinger belønnes og dårlige straffes. Å kritisere myndighetene er et eksempel på en «dårlig handling» som gir deg minuspoeng.

– Er det ingen som ser det urimelige i å først gi opp sin frihet, for så å få frihet av staten!!!!, skriver en annen.

Det er uvisst når coronpasset vil tatt i bruk i Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon