Fotomontasje: Terje Pedersen / NTB / Rune Berglund Steen / Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse
annonse

En rekke organisasjoner møtte opp foran Stortinget onsdag, der de krevde at Norge skal ta imot flere migranter fra leirene i Hellas.

Moria-markering for Stortinget i slutten av november. Foto: Jil Yngland / NTB

Utrop skriver av Christina Grefsrud-Halvorsen i Ressursgruppen for evakuering av Moria i sin tale sa at pengene Norge gir til Hellas for å bygge opp mottakssystemer blir brukt til å bygge murer rundt migrantleirene. Hun mener at vi heller bør invitere migrantene til Norge.

– De er mennesker, og de har rett på et liv i verdighet og trygghet, akkurat som alle andre!

annonse

Les også: Rune Berglund Steen: – Asylpolitikkens dype svik mot menneskeverdet

Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter sa i sin tale at europeisk asylpolitikk i økende grad står i fordommenes og fiendebildenes tegn:

– I mange år har vi latt høyrepopulistiske og høyreradikale forestillinger om muslimer, flyktninger og migranter få herje. I dag ser vi resultatene. Erfaringene fra 2015 førte ikke til at vi rustet opp beredskapen og kapasiteten til å hjelpe, men at vi rustet opp tiltakene mot mennesker på flukt, for å kunne beskytte oss selv bedre.

annonse

Han vil ha åpne grenser:

– Vi lever i et Europa som sendes flyktninger og migranter tilbake til redselsfulle overgrep i Libya, gjennom samarbeidet med den såkalte libyske kystvakten. Vi lever i et Europa hvor det er en rekke rapporter om mer eller mindre systematisk bruk av vold fra grensepolitiet i spesielt Kroatia og Hellas. Også UNHCR har slått alarm. Vi lever i et Europa med høye grensegjerder og piggtråd. Vi lever i et Europa hvor Middelhavet for lengst har blitt en massegrav, og hvor landene har utviklet en offensiv politikk for å hindre redningsarbeid, straffeforfølge mennesker som redder liv og sette redningsbåter i arrest.

Les også: Rune Berglund Steen: Asle Tojes rasismeforståelse er anti-intellektuell

Foto: Terje Pedersen / NTB

Monica Sydgård fra Redd Barna mener også at det har blitt vanskeligere å komme inn i Europa.

– Europa har de siste årene møtt mennesker, inkludert barn på flukt med stadig strengere grensekontroll. Det finnes få trygge fluktruter. Marerittet som utspiller seg på grensen til de spanske enklavene Ceuto og Melilla akkurat nå viser tydelig dette. Barn hindres med makt og vold å krysse landegrenser, sa hun.

Hun vil at Norge tar et mye større ansvar:

– Det er på høy tid at barn som flykter fra krig og grusomhet, får den beskyttelsen de har behov og krav på.

Berglund Steen vil forby «innvandrersmitte» – Har nylig utgitt bok om mennesker på flukt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon