Skjermbilde Twitter
annonse
annonse

En domstol i Mechelen, Belgia har dømt fire medlemmer av den høyrenasjonalistiske organisasjonen Voorpost for oppfordring til hat og vold mot muslimer, etter at de under en demonstrasjon i mai 2020 bar et banner med teksten «Stopp islamisering» melder VRT NWS.

I tillegg til teksten «Stopp islamisering» hadde banneret illustrasjoner av kvinner i burka og niqab. Denne kombinasjonen gikk for langt, mente retten.

«Ved å bære slike skilt og bannere tar de tiltalte sikte på å så frykt og skape hat i samfunnet ved å overbevise tilskuerne om ideen om at Islam i fremtiden kan dominere Flandern,» heter det i dommen.

annonse

Retten mener plakaten skildret en imaginær fare, hvor islamiseringen skal forplikte kvinner å bære niqab eller burka. Dette bidrar til å bygge opp under hat mot det muslimske samfunnet, mente retten. Alle dømmes til 6 måneder i fengsel, den ene får ubetinget straff og må dermed sone bak murene.

Les også: Framgang for populistparti i valget i Belgia

annonse

Forsvarsadvokaten Luc Deceuninck undersøker nå om de fire aktivistene vil anke dommen, noe som virker svært sannsynlig.

– Dette var bare ytringsfrihet, en politisk uttalelse, sa Deceuninck i et innledende svar på dommen.

– Når man sier «Stopp islamisering», sier man ikke «Stopp Islam». De sier «Stopp den gjennomgripende innflytelsen visse typer islamsk praksis har i våre samfunn». Det er det de snakker om. Egentlig besvarer ikke retten våre argumenter.

Politikere protesterer mot dommen

Flere parlamentsmedlemmer fra Vlaams Belang protesterte mot dommen. På Grote Markt i Mechelen brettet de ut bannere med samme beskjed, supplert med plakater med teksten «Stopp sensur».

Vlaams Belang er et belgisk parti som ble grunnlagt i 2004. Partiet etterfulgte Vlaams Blok. Det er karakterisert som separatistisk, flamsk og nasjonalistisk, og beskrives ofte som høyrepopulistisk.

Les også: Rundt halvparten av Belgias befolkning under 17 år har nå innvandrerbakgrunn

De fleste av partiets ledere var til stede under protesten mot dommen, inkludert partileder Tom Van Grieken.

annonse

– Å dømme de fire Voorpost-aktivistene for kriminelle handlinger er et grovt rettsmisbruk. Dette er et angrep på ytringsfriheten, demokratiet og evnen til å føre opposisjon. Å motsette seg islamisering er ikke en oppfordring til hat eller vold. Det dreier seg om retten til å ytre sin mening. Det handler om å beskytte det som er kjært for oss, vår identitet, sa Van Grieken til VRTs nyhetsprogram Het journaal.

Belgia har opplevd en massiv muslimsk innvandring, og anslagene over andelen muslimer i landet varierer mellom 4 og 8 prosent av den totale befolkningen. Landet regnes som et arnested for islamistisk terror, og over 500 reiste fra Belgia for å melde seg til tjeneste for terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). I 2016 ble 35 mennesker myrdet av islamistiske terrorister under et koordinert selvmordsangrep på flyplassen utenfor Brüssel, og på Maalbek metrostasjon i sentrum.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon