Justisminister Monica Mæland ønsker EUs nye asylpakt velkommen.. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Justisminister Monica Mæland ønsker EUs nye asylpakt velkommen.. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

– Det er ikke aktuell norsk politikk å endre asylsystemet vårt i denne retningen.

Regjeringen slutter opp om EUs nye asylpakt, og stiller seg positiv til at det etableres en solidaritetsmekanisme i EU. Overfor Stortinget har også Monica Mæland stilt seg negativ til å avvikle dagens asylsystem, til tross for tidligere signaler fora Høyre om det motsatte.

Dermed har regjeringens politikk endret seg. Da Frp styrte Justisdepartementet, jobbet de i kulissene for å få til et samarbeid med den danske regjeringen om å etablere asylmottak i Afrika, skriver Dagens Næringsliv.  Asylsøkere som da kom til den norske eller danske grensen skulle fraktes dit. Saken var tema i flere møter mellom daværende justisminister Jøran Kallmyr og hans danske motpart, utlendings- og integrasjonsminister Mattias Tesfaye.

annonse

Liknende

I forbindelse med programarbeidet til Høyre i 2020 foreslo partiet også noe liknende, med henvisning til at dagens system oppfordret til farlige reiser over Middelhavet.

– Derfor bør Norge som hovedregel ikke gi opphold til de som søker asyl direkte i Norge, men heller inngå avtaler med trygge tredjeland, slik at de som har behov for beskyttelse, får det, sa programkomiteens leder Henrik Asheim til NTB.

annonse

Men nå gjør Høyre det stikk motsatte i regjering og har skrotet samarbeidet med danskene om asyl-leire i Afrika.

– Det er ikke aktuell norsk politikk å endre asylsystemet vårt i denne retningen, skriver statssekretær i justisdepartementet, Hilde Barstad (H), i en epost til Dagens Næringsliv.

Regjeringen er positiv til EUs nye asylpakt

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon