I 2017 snudde de borgerlige partiene vinden og sikret flertall i innspurten av valgkampen. Her er partilederne klare for debatt dagen etter valget. Fra venstre: Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg mener valgvinden fort kan snu.

Gjennomsnittsberegning av de nasjonale meningsmålingene for mai måned er nå klare fra nettstedet Poll of polls.

Beregningen viser at de rødgrønne partiene, inkludert Rødt og MDG, ville fått 105 mandater på Stortinget dersom den var valgresultatet. Til sammenligning ligger de borgerlige partiene, inkludert Frp, an til å få 64 mandater, ifølge snittmålingen.

annonse
I 2017 snudde de borgerlige partiene vinden og sikret flertall i innspurten av valgkampen. Her er partilederne klare for debatt dagen etter valget. Fra venstre: Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Vidar Ruud / NTB

 

Johan Giertsen, som står bak Poll of polls, sier styrkeforholdet mellom blokkene har vært stabile gjennom hele 2021.

– Det er egentlig helt utrolig hvor små endringer det har vært mellom blokkene. Størrelsen har endret seg med én til to tideler. De fem første månedene av året har ikke brakt noen endringer. Det er selvsagt endringer innad i blokkene, men ikke på tvers av dem, sier han til NTB.

annonse

Men statsminister Erna Solberg viser til forrige stortingsvalg i 2017 for å påpeke at ting kan endre seg fram mot valget.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Nå må alle journalister huske på det de sa våren 2017. Dette er en måling som viser mindre avstand mellom min blokk og den rødgrønne blokken enn mange andre målinger. Men det blir en tøff fight fram til valget, sa Solberg da hun kommenterte NRKs såkalte supermåling i slutten av april.

– Situasjonen ligner på hvordan det så ut før sommeren og valgkampen i 2017. Jeg er optimistisk og gleder meg til å ta fatt på valgkampen, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

– Det som skjedde i 2017, var at rødgrønn side ledet i første halvår. Så kom august hvor Ap fikk problemer. Endringene som skjedde i 2017, kom i stor grad i valgkampen i august. Men jo lenger denne stillingen varer for de rødgrønne, jo mer fortrøstningsfullt ser de fram mot valget. I tillegg har vi jo et helt nytt moment med pandemien, som man ikke hadde i 2017. Det kan også påvirke sluttfasen i valgkampen, sier Giertsen.

Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB

På maisnittet i 2021 får de borgerlige 40 prosent og de rødgrønne 56,9 prosent. Gapet har altså vokst fra 9,3 prosentpoeng i mai 2017 til 16,9 prosentpoeng på snittmålingene i mai 2021.

I mai 2021 havner både KrF og Venstre under sperregrensen, mens MDG og Rødt kommer over og får henholdsvis syv og åtte mandater, ifølge Poll of polls.

annonse

Venstre og Krf langt under sperregrensen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon