Søndag 23. mai ble et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord tvunget til å lande i Minsk. Hviterusslands utenriksminister sier mannskapet om bord selv besluttet å lande i Minsk og at ingen jagerfly tvang flyet ned. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB
annonse
annonse

Mannskapet om bord i Ryanair-flyet tok avgjørelsen om å lande i Minsk før Hviterussland sendte opp jagerfly, hevder landets utenriksminister Vladimir Makej.

Et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord ble forrige uke tvunget til å lande i Minsk, angivelig på ordre fra president Aleksandr Lukasjenko.

Makej sier i et intervju med den russiske avisa Kommersant at mannskapet om bord ble advart om en bombetrussel og at Ryanair og flyplassmyndigheten i Vilnius diskuterte i 14 minutter hva de skulle gjøre.

annonse

– På det tidspunkt var det ingen jagerfly i lufta. Dersom mannskapet hadde bestemt seg for å lande i Vilnius, kunne de trygt ha passert grensa og landet i Vilnius, sier utenriksministeren i intervjuet gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Det var først etter avgjørelsen om å lande i Minsk, at jagerflyene ble sendt opp for å eskortere passasjerflyet, hevder Makej. Han sier at det behov for en uavhengig undersøkelse og for å offentliggjøre samtalene mellom mannskapet og flyplassen i Vilnius.

Hviterusslands forklaring på hendelsen er at det ble rettet en bombetrussel mot flyet. Ingen bombe ble funnet om bord, men den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj og hans russiske kjæreste ble hentet ut og sitter nå fengslet i Minsk.

annonse

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske omdirigeringen, som har vakt internasjonal fordømmelse, krav om løslatelse og ført til utkastelse av hviterussiske diplomater fra Litauen og Latvia. EU har også stengt luftrommet for hviterussiske flyselskap.

Tysk politi undersøker Ryanair-landing i Berlin

Et passasjerfly fra Ryanair som landet i Berlin utenfor den oppsatte ruteplanen, undersøkes av tysk politi.

Flyet var på vei fra Dublin til Krakow og landet av ukjente årsaker i Berlin i 20-tiden søndag kveld.

Det ble ført til et område bortenfor terminalbyggene, og de 160 passasjerene måtte forlate flyet. Politiet og politihunder undersøkte flyet og bagasjen, som ble samlet utenfor flyet.

Det er ikke klart om og når flyet kan fortsette reisen, men flyplassmyndighetene har midlertidig opphevet det nattlige flyforbudet som en forholdsregel.

Hendelsen skjer en uke etter at myndighetene i Hviterussland omdirigerte er et av Ryanairs passasjerfly, som ble tvunget til å lande i Minsk. Like etter ble en opposisjonell pågrepet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon