Staten bør trå til med støtte til folk som kjøper sykkel med batteri, mener MDG. På verden sykkeldag lanserer de ideen om en elsykkelmilliard. Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

MDG vil likestille elsykkel med elbil og fjerne momsen. Dessuten vil de sette av 1 milliard kroner i kontantstøtte til elsykkelkjøpere.

Forslagene vil formelt lanseres på verdens sykkeldag 3. juni.

MDG ønsker seg en nasjonal støtteordning der folk som kjøper seg elsykkel, får et kontantbeløp i støtte. I alt vil partiet sette av 167 millioner kroner til dette hvert år i en seksårsperiode, til sammen 1 milliard kroner.

annonse

– Elsykkelen har potensial til å bli den nye folkevogna, sier Oslos miljøbyråd og stortingskandidat fra Oslo MDG, Lan Marie Berg, til NTB.

MDG vil også innføre elsykler får momsfritak på lik linje med elbiler.

– I dag gir staten ut mange hundre tusen i avgiftslette til de som kjøper seg nye elbiler, men man får ikke en krone om man kjøper en elsykkel, sier Berg, som påpeker at den samlede skattefordelen for elbiler ble beregnet til 19,2 milliarder kroner i 2020.

annonse

Om elsyklister får denne avgiftsreduksjonen vil det koste rundt 300 millioner kroner i året, har MDG regnet ut.

MDG vil også øke satsingen på nye sykkelveier kraftig, og øke bevilgningene til kommuner som prioriterer gang- og sykkelveier.

– I tillegg til å gjøre elsyklene billigere, er det helt avgjørende at vi bygger flere og bedre sykkelveier, sier Berg.

I alt foreslår partiet å øke potten til sykkeltiltak med 23,5 milliarder kroner mer enn regjeringen, fordelt over det neste tiåret.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon