Pentagon. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB
annonse
annonse

UFOer eller UAP (Unidentified Aerial Phenomena) som det nå blir kalt, blir tatt seriøst av stadig flere i USA. Men hvor troverdig er det at de uforklarlige fenomenene som US Navy har registrert har en opprinnelse hos utenomjordisk intelligent liv?

Det var en artikkel i New York Times i desember 2017 som gjorde at UFOer igjen kunne snakkes om uten at man umiddelbart ble stemplet som en tinnfoliehatt (en person som tror på ville konspirasjonsteorier). I artikkelen avslørte NYT at det fantes et hemmelig program i USAs forsvarsdepartement (Pentagon) som årlig brukte 22 millioner dollar. Programmet ble kalt Advanced Aerospace Threat Identification Program.

Porgrammet skal ha blitt startet i 2007, drevet gjennom av den ledende senatoren Harry Reid (D) som hadde en sterk interesse for uforklarlige fenomener og mente amerikanske myndigheter ikke kunne ignorere det lenger.

annonse

I kulissene spøkte hele tiden stigmaet som fulgte med interessen for UFOer. For fra 1950-tallet og frem til 1970-tallet var det en stort antall personer som gikk ut offentlig og hevdet de hadde sett aliens og noen hevdet også at de hadde blitt kidnappet og undersøkt av aliens i deres romskip. I Norge var artisten Gry Jannicke Jarlum som på 1990-tallet ble skrevet om i så henseende.

En annen mye omtalt teori gikk på at amerikanske myndigheter hadde fått tak i flere UFO som skulle ha krasjet i Roswell, New Mexico i 1947. Amerikanske myndigheter skal deretter angivelig ha startet et topphemmelig program i det såkalte Area 51 i Nevada-ørkenen.

Disse og andre «fantastiske» påstander har vært med å kaste et mistankes lys på alle som har vist interesse for uforklarlige flygende fenomener av langt mindre spektakulær karakter.

Kun for abonnenter

annonse

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon