Illustrasjonsbilde: hosny salah/Pixabay
annonse
annonse

I over 20 prosent av landets kommuner er det forholdsvis flere innvandrere i arbeid enn norskfødte. Men det er snakk om mange tiltaksplasser.

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser dette, skriver NRK.

Seniorforsker Knut S. Vareide i Telemarksforsking har studert tallene, og kan opplyse om at av landets 365 kommuner, så har 74 av dem en prosentvis overvekt av innvandrere i jobb.

annonse

– Dette er kommuner som har behov for mye arbeidskraft, og det er arbeidsinnvandrerne som gjør at innvandrerne er i flertall på arbeidsmarkedet, sier Vareide.

Hodan Sjama (t.v) og Hamar Ali Tesli (i bakgrunnen) jobber på Systua på Ikea Furuset. Systua drives av Sisters in business og ansetter personer som tidligere har stått utenfor arbeidslivet. Foto: Tore Meek / NTB

Når det gjelder flyktninger og asylsøkere er tallene imidlertid mye lavere, men snittet for hele innvandrergruppen ligger allikevel høyere enn for den norske befolkningen.

I Suldal kommune i 2019 var 71,1 prosent av innvandrerne i arbeid, mens andelen norskfødte i arbeid var 70,8 prosent. Suldal og andre distriktskommuner trenger fagarbeidere og med de rette kvalifikasjonene går det greit å få jobb.

Suldalsosen er et sted i Suldal kommune i Rogaland. På Suldalsosen finner man også administrasjonen til Statkraft sitt Ulla-Førre anlegg Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse

For flyktninger og asylsøkere så har kommunene et utbredt mottaksopplegg. Leder for introduksjonsprogrammet i Suldal, Kaspar Nilsen, kan fortelle at de fleste kommer i jobb gjennom et introduksjonsprogram over to år.

– De får mellom annet tilbud om både språk- og arbeidspraksis i forskjellige bedrifter, forteller Nilsen.

Tallene som er brukt er hentet fra 2020 og gjelder aldersgruppen mellom 15-74 år.

Flere arbeidsinnvandrere til Norge i fjor

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon