Fotomontasje: Terje Pedersen / NTB / Rune Berglund Steen / Cornelius Poppe / NTB
annonse
annonse

En rekke organisasjoner har markeringer utenfor Stortinget der de krever en liberalisering av asyl- og flyktningpolitikken. De vil at vi skal hjelpe – og at det er vår plikt til å ta ansvar.

Rune Berglund Steen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men dette er ikke en akutt situasjon – det er et økende problem. Det løser lite å invitere noen til Norge, bortsett fra for de få som får lov til å komme. Skal en gjøre noe med problemet så er ikke det løsningen. Organisasjonene kaller migrantene for mennesker på flukt, selv om de fleste er økonomiske flyktninger. Mennesker som søker en bedre hverdag. Men veldig få vil greie seg på det norske arbeidsmarkedet og de ender opp som en utgift for skattebetalerne. Det skaper problemer. De sosiale og økonomiske kostnadene blir for høye.

Les også: Rune Berglund Steen: – Asylpolitikkens dype svik mot menneskeverdet

annonse

Da grensene ble stengt etter virusutbruddet, falt tilkomsten av migranter og vi har hatt de laveste tallene på mange år. Men det er mange som vil inn.

Christina Grefsrud-Halvorsen i Ressursgruppen for evakuering av Moria sier at de er mennesker, og de har rett på et liv i verdighet og trygghet, akkurat som alle andre. Rune Berglund Steen fra Antirasistisk Senter sier at europeisk asylpolitikk i økende grad står i fordommenes og fiendebildenes tegn. Han mener at vi lever i et Europa med høye grensegjerder og piggtråd.

Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter holder appell på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo under markeringen for stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– I mange år har vi latt høyrepopulistiske og høyreradikale forestillinger om muslimer, flyktninger og migranter få herje. I dag ser vi resultatene. Erfaringene fra 2015 førte ikke til at vi rustet opp beredskapen og kapasiteten til å hjelpe, men at vi rustet opp tiltakene mot mennesker på flukt, for å kunne beskytte oss selv bedre, sa lederen av Antirasistisk Senter i sin tale utenfor Stortinget, og rettet kritikk mot stengte grenser:

annonse

– Vi lever i et Europa som sender flyktninger og migranter tilbake til redselsfulle overgrep i Libya, gjennom samarbeidet med den såkalte libyske kystvakten. Vi lever i et Europa hvor det er en rekke rapporter om mer eller mindre systematisk bruk av vold fra grensepolitiet i spesielt Kroatia og Hellas. Også UNHCR har slått alarm. Vi lever i et Europa med høye grensegjerder og piggtråd. Vi lever i et Europa hvor Middelhavet for lengst har blitt en massegrav, og hvor landene har utviklet en offensiv politikk for å hindre redningsarbeid, straffeforfølge mennesker som redder liv og sette redningsbåter i arrest, sier han.

Les også: Rune Berglund Steen liker ikke at HRS påpeker alkoholforbudet i islam: – Visuell hatpropaganda av dystert merke

Moria-markering for Stortinget i slutten av november. Foto: Jil Yngland / NTB

Man kan lure på hvorfor Berglund Steen sier: «vi har latt høyrepopulistiske og høyreradikale forestillinger om muslimer, flyktninger og migranter få herje», hvem er «vi», er det de organisasjonene som demonsterer utenfor Stortinget? Eller er det nordmenn som har blitt ført bak lyset. At vi har latt oss forlede av de ytterliggående – de som motarbeider økende innvandring?

Les også: Rune Berglund Steen: Asle Tojes rasismeforståelse er anti-intellektuell

Men er det noe realisme i hans tale, og snakker han for «vi»? Er de som ønsker å begrense innvandring populister og radikale. Egentlig. Eller bruker han ord med følelser der han representere den gode moral, og de som er uenige har en dårlig moral?

Mulig Berglund Steen ser mørke skyer i horisonten for sin egen bransje, hvis innvandringen stopper opp og flyktninger blir sendt hjem. Så forsvinner også behovet for å gi penger til Antirasistisk Senter.

annonse

Rune Berglund Steen: – Vi lever i et Europa med høye grensegjerder og piggtråd

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon