AP Foto/Rick Bowmer
annonse
annonse

Forskerne mener verdenssamfunnet undervurderer problemet om at klimaendringene forverrer vår psykiske helse.

En rapport fra Imperial College London viser at stigende temperaturer, hyppigere og mer alvorlige ekstremværhendelser gir dårligere psykisk helse. Forskerne mener det er en sammenheng mellom økte temperaturer og økning i antall selvmord. Det er også en sammenheng mellom ekstremvær og angst, depresjon og posttraumatisk stress. De som allerede har psykiske plager er mest utsatt.

annonse

Klimaendringer øker psykisk stress blant unge, selv om de ikke er rammet av klimakonsekvenser. Den sinnslidelsen kalles klimaangst.

Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom. Foto: Berit Roald / NTB

Et økende antall medlemmer i Natur og Ungdom er bekymret for eget liv og sikkerhet i fremtiden, forteller leder Therese Hugstmyr Woie.

– Mange har fått en form for klimaangst eller bekymring av å lære om klimaendringer på skolen. De blir fortalt at det har enorme konsekvenser for deres liv, uten at problemet blir løst. Vi har ungdom som ikke klarer å delta i naturfagtimene fordi det blir for mye, sier Woie til Vårt Land.

annonse

Les også: Presten Sindre har klimasorg – er skuffet over kirken

Hun mener at de folkevalgte ikke tar barn og unges klimaangst og bekymringer på alvor. Hun sier at den bidrar til å forverre ungdommens fremtidsfrykt.

Les også: Klimaangst eller værsjuke – fleip eller fakta?

Per Espen Stoknes (MDG) i stortingets spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MDG-politiker, klimapsykolog og BI-forsker Per Espen Stoknes mener samfunnet bør snakke om klimaangst, og at myndighetene må forstå følelsene av frykt og bekymring.

– Det er viktig at politikerne bekrefter at dette er et reelt problem. Det finnes politikere som kjenner på disse følelsene selv. Det å bekrefte at klimaangst er reelt og viktig, det har en veldig god effekt på psykiske lidelser.

Klimapsykologer: Hvorfor benekter noen klimaproblemet?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon