Gasskammer. Foto: california Departement of Corrections
annonse
annonse

Det er delstaten Arizona som planlegger dette ifølge Washington Post.

Det skal allerede være gjort i stand et gasskammer i delstatsfengselet Florence. Kammeret ble sist brukt i 1999. The Guardian har fått tak i dokumenter som viser at Arizonas fengselsdepartement har gått til innkjøp av ingredienser for å lage cyanidgassen.

Arizona har ikke henrettet dødsdømte siden den Joseph Wood i 2014. Henrettelsen tok nesten to timer, og Wood måtte injiseres femten ganger før han døde.

annonse

Det har vært problemer med å få selskaper til å selge de ingrediensene som skal til for å henrette med giftgass, som har vært den foretrukne metode i USA de siste tiårene.

Jusprofessoren Deborah Denno sier til Washington Post er kritisk til bruken av gass

– Dødelig gass, i alle fall den type dødelig gass som Arizona prøver å få tilbake, er uten tvil den mest grusomme av alle metoder vi har hatt i dette landet, sier hun til avisen ifølge VG.

annonse

Den første henrettelsen med gass skjedde i 1924 da man punpet gass inn i cellen til Gee Jon. Senere ble egne gasskammer bygd. Metoden ble kritisert fordi den til dels tok lang tid. I april 1982 tok henrettelsen av Donald Harding i Arizona 11 minutter.

Den dødsdømte blir ført inn i et lufttett kammer og spent fast i en stol. Cyanidtabletter slippes ned i en svovelblanding under stolen, Gassen slippes ut og skal være synlig for den dødsdømte. Vedkommende blir anbefalt å trekke pusten dypt flere ganger for å fremskynde bevisstløshet.

Ifølge Washington Post har til sammen 37 dødsdømte i Arizona blitt henrettet ved hjelp av gass, de aller fleste før 1950, og den siste i 1999.

Henrettelse med giftig gass er også lov i seks andre delstater i tillegg til Arizona. Det er Alabama, California, Mississippi, Missouri, Oklahoma og Wyoming.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon