Fotomontasje: Magnus Marsdal / Gorm Kallestad / NTB / Kjetil Rolness / Knut Fjeldstad / NTB
annonse
annonse

Magnus Marsdal tar selvkritikk og sier at det ikke hjelper å stikke sitt rødgrønne hode i sanden.

Illustrasjonsfoto: Feng Yu/Shutterstock

– Venstresida er ikke tjent med å gjøre reelle samfunnsproblemer til tabubelagte no-go-zones. Hvis de rødgrønne partiene skal levere progressive løsninger, er en første forutsetning at problemene kan snakkes om, skriver lederen i Tankesmien Manifest i VG, og legger til:

– En typisk respons fra venstresida er å peke mot økonomiske faktorer og avvise at dette kan ha noe med kulturforskjeller å gjøre. Det holder ikke. Du kan ikke bare bestemme at disse tallene «må» skyldes et eller annet som det vestlige samfunnet har påført voldtektsmannen, enten det er krig i hjemlandet eller arbeidsløshet her i Norge.

annonse

Les også: Tybring-Gjedde svarer Manifest-Magnus: – At Frp er ondskapsfullt eksisterer kun i ditt hode

Marsdal har nettopp fullført boken «Listhaugs metode» som er utgitt på Forlag Manifest. Nå skriver han i VG at han har kvinnelige venner som mener at visse nasjoners mannskultur er langt mer aggressive, ubehagelige og farligere enn norske.

– Venstresidas organisasjoner kan aldri gi progressive svar på Frps integreringsspørsmål ved å snakke om minoritetene på en mer høymoralsk måte. Venstresida må snakke med dem. Ikke komme utenfra, ovenfra og ned, men møte dem på like fot, lære av dem, engasjere dem, mobilisere dem og bli mobilisert av dem.

annonse

Les også: Manifest-Magnus: – Frps polariserende petroleumspopulisme er et betydelig problem

Sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness er ikke helt overbevist.

Han skriver på Facebook at når Marsdal skal gi sitt «’progressive svar på Frps integreringsspørsmål’, så blir han en floskelfontene. Venstresiden skal: ‘Lære om striden til dem som kjemper for frigjøring og bidra med fellesskapets ressurser til den kampen. Det kalles solidaritet. Solidaritet er ikke veldedighet. Solidaritet er opplyst egeninteresse. Ikke å være snill med, men å stå sammen med. Et felles ansvar, bygd på felles interesser.’ Osv.»

Samfunnsdebattant og sosiolog Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Kjetil Rolness. Foto: NTB

Rolness skriver videre at problemet er jo i det hele tatt ikke, som Marsdal hevder, at en «høy andel av såkalt ikke-vestlige innvandrere har arbeiderjobber.» Problemet er som to Brochmann-utvalg har fastslått: En høy andel av ikke-vestlige innvandrere jobber ikke i det hele tatt (eller svært lite). Slik er det i alle europeiske land med høy innvandring fra Afrika, Midtøsten og Sørøst-Asia. Og de nevnte kulturproblemene – knyttet til religion, familiemønstre og klanstrukturer – kommer i tillegg.

Venstresideideolog skal avsløre «Listhaugs metode»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon