Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto: Torstein Bøe / NTB
annonse
annonse

Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil ikke akseptere at norsk matproduksjon gis bort bit for bit i den nye avtalen mellom Norge og Storbritannia.

At vi har norsk matproduksjon på norske ressurser, og å utnytte jordbruksareal over hele landet er det viktigste vi kan gjøre for å sikre en sosialt, økonomisk og miljømessig bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Dette skriver småbrukerlaget i en pressemelding.

– Frihandelsavtalen med Storbritannia er en varig økt import fra EU og Storbritannia samlet. Det å gi fra oss norsk matproduksjon, om enn i mindre biter, aksepterer vi ikke, sier leder Kjersti Hoff.

annonse

De anser at med en selvforsyningsgrad på 37 prosent, samt en målsetting fra regjeringen og Stortinget om økt norsk matproduksjon, teller hver eneste liter melk og hver eneste kilo kjøtt eller grønnsaker.

Det legges opp til økt import av kjøttprodukter på 528 tonn, ifølge avtalen.

Dessuten tilkommer mindre kvoter på jordbær, såfrø, epler (utenfor norsk sesong), isbergsalat (til industri), potet- og potetprodukter og planter.

annonse

– Import av grøntprodukter som vi kan produsere i Norge, er sterkt beklagelig. I dag er det en utfordring for forbrukeren å finne norsk potet i butikken. Dette er et produkt vi har stor produksjon av og som kan lagres, slik at det er tilgjengelig hele året. Importregimet i Norge krever at vi må ha en vesentlig bedre merking av opprinnelsesland på det vi finner av matvarer i dagligvarebutikken og i restaurantbransjen, sier Hoff.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon