Barneekteskap er et avgjørende hinder for jenters utvikling. Barneekteskap betyr også at jenter står i fare for seksuell vold og overgrep av partneren sin. I tillegg blir jenter ofte tvunget til å forlate skolen, noe som gjør det vanskeligere for dem å forsørge seg selv. FOTO: Pixabay
annonse
annonse

FNs-barnekonvensjon slår fast at barneekteskap er forbudt. Likevel praktiserer hele 117 land dette. Norge var en del av denne statistikken frem til 2018.

Da var ekteskap mellom to mindreårige eller mellom en mindreårig og en myndig tillatt på nærmere bestemte vilkår, og kampen mot barneekteskap var ikke-eksisterende. Lovbestemmelsen som åpnet for at personer mellom 16 og 18 år kunne inngå ekteskap, dersom både den eller de som hadde foreldreansvaret og fylkesmannen samtykket, ble fjernet i den nye lovteksten.

Hvert tredje sekund blir en jente, et eller annet sted i verden, giftet bort mot sin vilje. Det betyr at årlig blir 12 millioner jenter frarøvet sin barndom, og må slutte på skolen. Jenter som gifter seg før de er 15 har over 50 prosent større risiko for å bli utsatt for fysisk og seksuelt overgrep fra sine betydelige eldre partnere.

annonse

700 millioner ofre i verdensbasis

På verdensbasis lever 700 millioner jenter og kvinner i uverdige forhold, der de har blitt tvunget til å gifte seg som barn. Dette utgjør omtrent ti prosent av verdens befolkning. Mange vil tenke at dette er så langt unna at det ikke angår oss. Kanskje tenker de at vi ikke har slike problemer i Norge, siden vi er så likestilte og opptatte av kvinnehelsen?

Som foredragsholder får jeg innblikk i den mørke delen i vårt samfunn. På de skolene jeg har fått lov til å tale, møter jeg mennesker med så unike historier at min kunnskapsbank blir rikere for hver gang. En av de gangene jeg engasjert snakket om kvinnekampen, la jeg spesielt merke til en somalisk jente som satt midt i klasserommet.

annonse

Stort sett alle andre engasjerte seg i foredraget og rakk opp hånda og snakket. Mange var uenige i mitt syn på integreringen og den liberale levemåten min. Men en del av elevene var enige med meg og hadde i tillegg egne synspunkter. Men det var likevel én som ikke ga lyd fra seg. Hun så ikke opp engang – alt jeg la merke til var den mørke, triste energien som omga henne. Da mange andre hadde sluppet til, bestemte jeg meg for å stille direkte spørsmål til elevene.

– Hva er frihet for deg, spurte jeg dem. Da så hun opp, mørkebrune håpefulle øyne skjulte seg bak abayaen, som dekket hennes skuldre og hode. «Ferie», svarer hun. «Ferie er frihet for meg.» Det var mange enige i.

Når jeg ble ferdig med foredraget, var hjernen min fortsatt opptatt av hva denne unge kvinnens historie var. Kort etter forteller en av lærerne at hun nettopp har fylt 17 år og er gravid med sitt andre barn. Hun er gift med sin 25 år gamle mann og har hatt en del fravær fra skolen. Jeg er ikke et mattegeni, men vet at et svangerskap som regel tar 9 måneder og at hun følgelig må ha vært 15 eller 16 da hun giftet seg.

Fraværet skyldes at hun måtte føde, og siden ingen hadde gitt henne seksualundervisning, ble hun gravid mens hun ammet. Jeg snur meg nysgjerrig mot lærerne og spør hvorfor ingen har meldt fra til myndighetene om dette. De ser de først på hverandre – og så meg med skepsis. Mer snakker vi ikke om dette, men hele skolen vet visst om det, og flere jenter gifter seg før de er 18 uten at skolen blander seg i denne ukulturen. Norge tillot barneekteskap helt frem til 2018. Danmark var et år tidligere ute og vi har fortsatt omtrent 117 land som anser dette som legitimt.

TV-aksjonen 2021: Kampen mot barneekteskap

Dette arbeidet er veldig viktig for kvinnekampen på verdensbasis. Tv-aksjonen går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap. Konsekvensene for disse jentene er store og for hver jente som blir giftet bort som barn blir en hel generasjon hindret fra å nå sine mål og muligheter til å skape en god fremtid. Når jentene giftes bort, blir de i praksis tvunget til å slutte på skolen og fullføre utdannelsen sin. Dette hindrer utvikling og opprettholder global fattigdom. Men det hjelper ikke å bare samle penger og demonstrere foran Stortinget. Man må ha konkrete planer for å forhindre normalisering av barneekteskap. I disse koronatider, har mange land slitt med å trygge sine innbyggere. Jentenes rettigheter er ytterligere svekket, og vi må jobbe med å skape nye muligheter for dem som allerede er utsatt for disse overgrepene.

Vi trenger ikke dra til fjerne land for å beskytte jentebarn der. Vi har mange utsatte her i Norge. Jeg ser dem, og et av mine mål er å eksponere deres utfordringer for dere slik at dere kan bidra i vår tids største kamp. Nemlig kampen mot patriarkatet og kvinnefiendtlige krefter som har fått lov til å herje fritt i alle år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon