Bildemontasje. «Tankmannen»-bildet dekket av Microsoft Bing-logoen. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Microsofts søkemotor Bing sensurerer det ikoniske bildet av demonstranten som stod foran en konvoi av kinesiske stridsvogner under studentprotestene i Beijing i 1989.

Daily Caller News Foundation melder at et «Bing Images»-søk av «tank man» fredag ettermiddag fra amerikanske IP-adresser ga ingen resultater, og ga heller beskjed om at brukerne måtte kontrollere stavemåten sin. Et identisk søk på «Google Images» ga hundrevis av resultater, inkludert mange bilder av det ikoniske øyeblikket.

Skjermdump.

Det berømte «tankmannen»-bildet ble tatt 5. juni 1989, én dag etter massakren, hvor kinesiske soldater skjøt vilkårlig på sivile som demonstrerte mot regjeringen og drepte et ukjent antall individer. Bildet viser en kinesisk demonstrant, som siden har blitt kjent som «tankmannen», som står foran og blokkerer en konvoi av kinesiske stridsvogner som ruller gjennom Den himmelske freds plass.

annonse

– Jeg vil gjerne høre Microsofts president Brad Smiths forklaring på dette. Jeg vet at Microsoft sensurerer for Det kinesiske kommunistpartiet i Kina, men dette søket er fra USA, tvitret Shane Huntley, direktør for Googles Threat Analysis Group, fredag.

Også Bing-brukere i Storbritannia bemerket at bildesøket «tank man» ikke ga noen resultater.

– Dette skyldes en utilsiktet menneskelig feil, og vi jobber aktivt for å løse dette, sa en talsperson fra Microsoft til Daily Caller.

annonse

Viktig marked

Bing er den tredje største søkemotoren i Kina bak de kinesiskeide nettstedene Baidu og Sogou. Kina har blokkert en rekke amerikanske nettsteder, inkludert Google fra å operere innenfor sine grenser, men Bing er ikke blant disse nettstedene.

Microsoft har angivelig sensurert innhold i årevis på oppdrag fra den kinesiske regjeringen. Selskapet har overholdt myndighetens autoritære regler, som forbyr innhold som nevner massakren på Den Himmelske Freds Plass, Taiwan som en egen selvstendig nasjon og Dalai Lama, på både Bing og LinkedIn.

Hva var viktigst i 1989: Berlinmurens fall eller Tiananmen?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon