Trygve Slagsvold Vedum ankommer Senterpartiets landsmøte 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB
annonse
annonse

Trygve Slagsvold Vedum har god grunn til å glise. Senterpartiet ligger til høsten an til å gjøre sitt beste valg noensinne.

Aftenposten har sett nærmere på hvem Sps nye velgere er, hvor de kommer fra, og hva som opptar dem.

Sp ligger an til å få 17,1 prosent av stemmene, ifølge Norsk Regnesentrals valgmodell, der det mest sannsynlige utfallet av valget er estimert.

annonse

Det estimeres også at det er 95 prosent sjanse for at den rødgrønne siden oppnår flertall på Stortinget. Trygve Slagsvold Vedums drøm om rent flertall for Ap og Sp er det imidlertid bare 16 prosent sjanse for. Samtidig er det regnet ut at det er en 78 prosent sjanse for flertall for partiene Sp, Ap og SV.

Det store rødgrønne flertallet er avhengig av at det er hentet velgere fra borgerlig side, om man sammenligner med resultatet i 2017. Disse velgerne er det i all hovedsak Sp som har hentet. Det er estimert at det gamle bondepartiet henter 86 000 borgerlige velgere, mens Ap kun henter 15 000. MDG estimeres å hente 10 000, mens Rødt og SV estimeres å hente henholdsvis 10 000 og 9000.

Les også: Ola Borten Moe vil i regjering uten SV

annonse

Distriktspolitikk

Det er særlig distriktspolitikk velgerne er opptatt av, ifølge Aftenposten og Norstat. Når velgerne er spurt om hvilke to saker som er viktige for dem, sier 48 prosent at distriktspolitikk er viktigst, etterfulgt av helse, samferdsel og sosiale forskjeller i samfunnet, alle på 19 prosent. Innvandring er det kun 9 prosent av Sp-velgerne som oppgir blant sine to viktigste saker.

Når man tar for seg differansen mellom andelen Sp-velgere som har svart at et tema er viktig, og andelen i hele velgermassen, ser man at 33 prosent flere Sp-velgere mener at distriktspolitikk er viktig. Til sammenligning er differansen mellom Sp-velgerne og snittvelgeren henholdsvis på -2 og -7 prosent på innvandring og miljø.

Størst blant godt voksne menn

Jan Bøhler stiller til valg for Senterpartiet. Her sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Berit Roald / NTB

Blant menn er Sp betydelig større enn blant kvinner. 22,7 prosent av mennene ser ut til å ville stemme Sp, mens 17,8 prosent av kvinnene vil gjøre det samme. Samtidig ser man at Sp er størst blant de godt voksne. 15,5 prosent av de under 30 vil stemme Sp, mens 23,8 prosent av de i aldersgruppen 40-49 år vil det samme.

Sp gjør det best på landet. På steder definert som landsbygd stikker Sp av med 44,4 prosent av velgerne, sammenlignet med bare 5,9 prosent i hovedstaden. Likevel har det skjedd en utjevning. Sp øker nemlig mest i tettsteder med mer enn 50 000 innbyggere og i Oslo, enn i mindre tettsteder og på landsbygden.

annonse

Samtidig ser man at Sp stjeler velgere fra alle partier. Verst går det imidlertid utover Frp, Ap og regjeringspartiene.

Arnstad fremmer Vedum som statsministerkandidat

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon