Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Bring og PostNord-sjåfører sitter selv igjen med 20 000 i måneden. De mener de jobber på slavekontrakt.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

– En varebil kan koste alt fra 500.000 kroner til opp mot en million. Det spørs om man skal ha med løftelem og skap. I tillegg ligger man på rundt 12.000 kroner i diesel og 5.000 kroner i bompenger hver måned. Da blir det veldig lite igjen til egen lønn etter alle kostnadene er betalt, forteller en sjåfør som ønsker å være anonym, til Nettavisen.

Netthandel øker og kundene får levert varen på døren. Frakt har blitt en bransje verdt milliarder. Men de som gjør jobben, sjåførene er enten løsarbeidere eller selvstendig næringsdrivende. De har en kunde, transportselskapet.

annonse

Les også: Ny bompengerekord for norske bilister – igjen

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi betaler provisjon til oppdragsgiver for å jobbe der. La oss si at prisen for levering av en pakke er 100 kroner. Så tar selskapet 40 prosent av det kunden betaler og sjåføren får det resterende beløpet. Du skal levere ganske mange pakker før det lønner seg.

Hos Bring Ekspress så må en selvstendig næringsdrivende også betale for uniformering, dekor og nødvendig markedsføring på varebilen. Han anslår at sjåfører sitter igjen med er under 20.000 kroner i måneden etter skatt. Kanskje enda lavere. Det avhenger av hvor mange timer man kjører. Han jobber femti timer i uken, og sier at det har blitt mer vanlig at sjåfører er selvstendig næringsdrivende. De som jobber som fast ansatt klamrer seg til stillingene sine.

annonse

Les også: Ny milliardregning til bilistene

– Det burde være en minstelønn for alle sjåfører. Hvis jeg hadde fått muligheten til å bli fast ansatt hadde jeg gjort det uten tvil, sier han, og legger til:

– Jeg har per dags dato ikke mulighet til å spare til pensjon.

MDG-Lan vil ha skyhøye bompenger i byene

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon