Jødiske høyrenasjonalister feirer 10. mai hvert år okkupasjonen av Jerusalem med en marsj. Årets marsj gjennom den okkuperte gamlebyen ble stanset av politiet etter omfattende sammenstøt med palestinske demonstranter, men statsminister Benjamin Netanyahus avtroppende regjering har nå gitt arrangørene grønt lys til å holde marsjen 15. juni. Foto: AP / NTB
annonse

Israels avtroppende regjering har ifølge NTB gitt høyrenasjonalistiske jøder grønt lys til å arrangere en omstridt marsj i den okkuperte delen av Jerusalem.

– Marsjen vil bli holdt 15. juni, heter det i en kunngjøring fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Kunngjøringen kommer to dager etter at den israelske nasjonalforsamlingen – Knesset – ventes å godkjenne en ny regjering i Israel, og Netanyahus tolv år som statsminister er over.

annonse

Ifølge kunngjøringen fra Netanyahus kontor må de høyrenasjonalistiske arrangørene bli enige med politiet om hvilken rute deltakerne i den såkalte flaggmarsjen skal følge.

Sammenstøt og krig

Arrangørene planla opprinnelig å holde marsjen 10. mai, på årsdagens for Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem i 1967.

Beslutningen førte til voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinske demonstranter, og en elleve dager lang krig mellom Israel og Hamas som kostet 260 palestinere livet og 13 liv på israelsk side.

annonse

En ny marsj ble planlagt førstkommende torsdag, også den inn gjennom Damaskusporten i Jerusalems okkuperte gamleby, gjennom den arabiske delen og videre til Klagemuren.

Israels politi trakk derimot tillatelsen, på anmodning fra forsvarsminister Benny Gantz, som advarte mot en ny oppblussing av konflikten med palestinerne.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse