- Resett - https://resett.no -

Nordmenn er veldig positive til å gi penger til utlandet, hevder SSB

Det er SSB på oppdrag fra Norad som har utført en undersøkelse [1]. 90 prosent av de som har svart sier de er for bistand til Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Det er riktignok bare 59 prosent som har svart og det kan være at det i denne gruppen er langt flere som ikke er positive.

Støtten til bistand er rekordhøy og har steget fra 72 prosent i 1972.

annonse

Det er noe mer positive holdninger til bistand blant kvinner enn menn, men støtten har økt med nesten tre prosentpoeng blant både menn og kvinner siden 2017. Støtten til bistand faller med alder. Hele 94 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år og 90 prosent i aldersgruppen 25 til 44 år uttrykker slik støtte, mens 83 prosent av personer i aldersgruppen 67 til 79 år støtter bistand.

Over ni av ti personer (95 prosent) med høyere utdanning oppgir at de støtter utviklingshjelp i Asia, Afrika og Latin-Amerika, og det er i denne gruppen det er klart høyest oppslutning.

Personer bosatt i tettsteder eller større byer er mindre positive sammenlignet med de som er bosatt på mindre tettbygde steder.

annonse

Fremskrittspartivelgerne er klart mest negativ til bistand. En av fire (25 prosent) er mot utviklingshjelp til Asia, Afrika og Latin-Amerika. I SVs velgermasse er nesten alle for bistand, det samme gjelder KrF.

Det er ingen store forskjeller mellom de borgerlige partiene og partiene på venstresiden, konkluderer SSB.

Skjermbilde SSB

 

Personer med innvandringsbakgrunn er også noe mer positive enn resten av utvalget, skriver SSB.

– Støtten til norsk bistand står sterkere enn noensinne. Etter flere tiår med store framskritt ser vi nå tilbakeslag i utviklingen i fattige land, som følge av pandemien. Derfor er det viktig at bistanden og vårt internasjonale engasjement har støtte og legitimitet i befolkningen, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell på deres egne hjemmesider [2].

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474