Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

EØS-tilsynet Esa mener at Norge bryter EØS-reglene ved å begrense sykepenger fra å bli utbetalt når mottakere drar til andre EØS-land.

For å kunne motta visse ytelser, må man oppholde seg Nore. Mottakere av kontantytelser ved sykdom kan gis tillatelse til å reise utenlands ved enkelte anledninger, men dette krever forhåndsgodkjenning fra Arbeids- og velferdsetaten (Nav).

Slik godkjenning er underlagt flere strenge vilkår, inkludert en maksimumsgrense for hvor lenge mottakere kan oppholde seg i andre EØS-land.

annonse

Slike regler er i strid med EØS-retten, skriver Esa i en pressemelding.

Esa konkluderer med at Norge fortsetter å begrense retten til fri bevegelse for personer som omfattes av de aktuelle reglene.

Les også: Esa: Norges innreisebegrensninger strider mot EØS-avtalen

annonse

Innvendingene dreier seg også om en angivelig manglende klarhet og forutsigbarhet til reglene i Norge.

– Alle borgere har rett til et klart, presist og forutsigbart rammeverk som gjør det enkelt å forstå og navigere EØS-reglene, skriver Esa.

Dagens uttalelse er andre steg i en formell traktatbruddsprosedyre mot Norge. Norske myndigheter har nå to måneder på å fremme sitt syn og å endre regler og praksis.

Esa kan deretter velge å ta saken til EFTA-domstolen.

– Vi vil følge opp og se dette blant annet i forbindelse med utredningen fra Trygdekoordineringsutvalget, som blir lagt fram om svært kort tid, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon