Direktør i Medietilsynet Mari Velsand (t.h.) og politioverbetjent Hanne Andreassen da Medietilsynet la fram tall om nakenbilder fra rapporten «Barn og medier 2020». Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer eller lydopptak av andre, kan snart straffes med fengsel i inntil to år.

Dette er gledelige nyheter for Medietilsynet, som skriver i en pressemelding at deling av nakenbilder eller voldsvideoer nå vil bli skjerpet etter at regjeringens lovforslag ble vedtatt av Stortinget.

Det vil nå bli strenge straffer for å dele andres private bilder offentlig. Illutrasjonsbilde: dholl /Pixabay

– Deling av slikt innhold er en stor påkjenning for den som rammes. Det er derfor bra at straffen skjerpes, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

annonse

Loven spesifiserer tydelig både overtredelse og straff. For grov uaktsom deling kan straffen være bøter eller fengsel i inntil seks måneder, mens planlagt og grov overtredelse kan straffes med fengsel i inntil to år.

– Vi tror denne lovreguleringen kan øke forståelsen for hvor alvorlige konsekvenser uønsket bildedeling kan få, både for den som deler og den som krenker. Det kan igjen gjøre at færre deler denne typen materiale, sier Velsand.

– For å synliggjøre at det ikke er lov å dele nakenbilder og andre krenkende bilder av andre, mener vi det også er viktig med tiltak som kan øke den kritiske medieforståelsen, både blant barn og unge og generelt i samfunnet. Slike tiltak er en naturlig del av den nye nasjonale strategien for trygg digital oppvekst, som Medietilsynet jobber med å utvikle forslag til på oppdrag fra regjeringen, fortsetter Velsand.

annonse

Både justisminister Monica Mæland (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), er godt fornyde med den nye loven.

– Deling av bilder er aldri offerets ansvar, det er helt og holdent den som deler bildet sin feil, og lovendringen vil tydeliggjøre dette. De groveste tilfellene skal også straffes høyere, sa Mæland.

– Vi har sett en uheldig utvikling hvor stadig flere unge deler seksualiserte og andre krenkende bilder og filmer uten samtykke. Det er en stor påkjenning for dem som blir rammet, som kan følge dem lenge, sa Ropstad.

Loven er ventet å tre i kraft fra 1. juli.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon