Teststasjonen på Adamstuen i Oslo. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB
annonse
annonse

For de aller fleste går virussykdommen covid-19 fort over, viser en norsk studie.

En økning i bruken av leger, som i stor grad skyldes plager fra luftveiene, var kortvarig, skriver Aftenposten.

– Det ser ut som om det går over etter to til tre måneder, iallfall i den forstand at man slutter å besøke lege med plagene. Hvis det hadde vært alvorlige og langvarige ettervirkninger, ville vi ha fanget det opp i tallene for økt helsetjenestebruk, forklarer Katrine Damgaard Skyrud, forsker ved FHI og forfatter av studien, til avisa.

annonse
En illustrasjon av koronaviruset fra det amerikanske senteret for smittevern (CDC). Foto: AP / NTB scanpix

Hos barn i alderen 1 til 15 år, kvinner over 45 år og menn over 70 år var allmennlegebruken fortsatt noe høyere (11 til 26 prosent) etter tre måneder.

– Vi har i vinter gjort omfattende studier også av dem som ble innlagt med sykdommen i Norge. Disse og mange andre studier internasjonalt viser at man kan oppleve plager og trenge legehjelp i lengre tid etter et alvorlig forløp. Der pandemien er i Norge i dag, er det viktigere å forstå konsekvensene av mild COVID-19. Derfor har vi nå oppdatert tallene med ekstra fokus på dem som ikke ble innlagt, også for barn, sier Skyrud.

– For enkelte kan det være utfordrende å ha gjennomgått covid-19. Men våre studier viser at det ikke er behov for legehjelp for dem med mildt forløp – som er de aller fleste, sier Karin Magnusson. Hun er forsker ved FHI og forfatter av studiene sammen med Skyrud.

annonse

Studien omfatter vel 1,6 millioner voksne, hvorav 2,75 prosent testet positivt, og 300.000 barn og unge, hvorav 1,3 prosent testet positivt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon