Filippo Grandi FNs høykommissær for flyktninger. Foto: AP / Hussein Malla
annonse
annonse

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi er «fullstendig imot» ny dansk lov som inkluderer overføring av asylsøkere til Afrika.

Flyktninger på vei fra Tyskland til Danmark under flyktningkrisen i 2015. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Flyktninger på vei fra Tyskland til Danmark under flyktningkrisen i 2015. Foto: Reuters / NTB Scanpix

– Disse lovene kan føre til tvangsoverføring av asylsøkere. Dette betyr at Danmark frafaller ansvaret for prosessen som er involvert i å søke asyl og beskytte trengende flyktninger, sa Grandi i en uttalelse.

Han er helt imot forsøk på å eksportere eller outsource internasjonale beskyttelsesforpliktelser til andre land. Grandi hevder at det er et forsøk på å unndra seg ansvar og at det bryter med flyktningkonvensjonen.

annonse

Les også: Vil gjøre som Danmark: Listhaug ønsker asylmottak i utlandet

De har flere ganger uttrykt bekymring over den danske regjeringens forslag, og har også gitt råd og alternativer.

Den nye asylpakten til EU kan føre til at Norge overtar flyktninger og migranter fra land med høyt press, som her i Moria-leiren i Hellas. Foto: Shutterstock /Nicolas Economou / nurphoto / NTB Scanpix
Foto: Shutterstock /Nicolas Economou / nurphoto / NTB Scanpix

– FNs høykommisær for flyktninger vil fortsette samtaler med Danmark, som er og har vært en viktig partner for UNHCR, for å finne realistiske alternativer. De må samtidig være troverdig i den danske offentlighetens øyne, men samtidig være i samsvar med Danmarks internasjonale forpliktelser.

Redd Barna Norge protesterer mot at Danmark flytter asylmottak til Afrika

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon