Greta Thunberg demonstrerer i Torino, Italia. Foto: Filippo MONTEFORTE / AFP)
annonse
annonse

Den unge svenske klimaaktivisten Greta Thunberg tror oljeproduserende land som Norge begynner å få panikk.

Goliat-feltet utenfor Hammerfest. Oljen produseres om bord og sendes med tankere til Europa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

– De skandinaviske landene har et rykte på seg for å være grønne og bærekraftige. Men i realiteten, når du tar med alle utslippene, er ikke det bildet så fint lenger, sier Thunberg til NRK, og sier at Norge er verst:

– Men av forskjellige grunner blir de likevel ikke holdt ansvarlig. For eksempel fordi de sier at oljen blir brent et annet sted. Så det er selvsagt veldig hyklersk på en måte.

annonse

Les også: Studenter raser etter at universitet satte opp statue av Greta Thunberg til 300 000 kroner: – Hun er en inspirasjon, svarer rektor (+)

Thunberg svarer på spørsmål fra media i forbindelse med den nye BBC-dokumentaren «Greta: ett år for å forandre verden». Hun forteller at den fossile energiens tidsalder går mot slutten.

– Den siste tiden har jeg sett tegn på at oljeproduserende land som Norge, Saudi-Arabia og Canada begynner å føle presset.

annonse

Den verdensberømte klimaaktivisten sier at de oljeproduserende landene begynner å få panikk og prøver å diskreditere alle som sier noe, og prøver å spre alternativ informasjon, for å kunne fortsette å utvinne og tjene penger.

Les også: Greta: Virus er et resultat av kjøttforbruk

Hun vil droppe det store klimatoppmøtet i Glasgow i november. Årsaken er at hun ikke tror alle land vil kunne delta i de viktige forhandlingene på lik linje, blant annet på grunn av skjevfordeling av vaksiner mellom rike og fattige land.

Foto: Postnord

Greta Thunberg sier at man kan trekke lærdom fra pandemien som kan brukes i klimakampen.

– For eksempel at vi faktisk behandlet en krise som en krise. Media kan begynne å behandle en nødsituasjon som en nødsituasjon, sier hun, og legger til:

– Det viser også hvor avhengige vi er av vitenskapen. Både som en løsning, som når vaksiner ble utviklet på rekordtid. Men også som et varsko.

Stortinget sier nei til å invitere Thunberg

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon