Jon Helgheim. . Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Jon Helgheim. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
annonse
annonse

Danmark vil opprette asylmottak i Afrika. Det mener Jon Helgheim at Norge også bør gjøre.

Illustrasjonsbilde av flyktninger i Middelhavet. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

– I 2009 foreslo Fremskrittspartiet i Stortinget å opprette asylsenter i tredjeland. Forslaget den gang innebar at asylsøkere til Norge skulle sendes til mottak i trygge tredjeland mens asylsøknaden var til behandling, skriver han i Aftenposten, og forteller om reaksjonene:

– Karakteristikkene haglet. Forslaget ble stemplet som både «uansvarlig», «høyreekstremt» og «rasistisk». Nå, 12 år senere, vedtar det danske Folketinget, anført av en sosialdemokratisk regjering, det samme forslaget som Frp fremmet i 2009 og har tatt til orde for siden.

annonse

Helgheim mener at lovendringene i Danmark er første steg på veien mot et nytt europeisk asylsystem. Han sier at Europas behov for en endring av asylpolitikken er åpenbart.

– Dagens asylsystem er ikke bærekraftig, hverken fra et økonomisk, demografisk eller humanitært perspektiv, skriver han, og forteller om de tragiske konsekvensene:

– Siden 2013 har 17.000 mennesker druknet på vei over havet fra Nord-Afrika. Mennesker lokkes i døden i håpet om et bedre liv.

annonse

Han skriver videre at få av de som kommer har et reelt beskyttelsesbehov og derfor skal sendes tilbake. Frp-politikeren sier at menneskesmuglerne sitter igjen med en enorm gevinst, og at dagens asylsystem er kynisk og uetisk.

Den nye asylpakten til EU kan føre til at Norge overtar flyktninger og migranter fra land med høyt press, som her i Moria-leiren i Hellas. Foto: Shutterstock /Nicolas Economou / nurphoto / NTB Scanpix
Foto: Shutterstock /Nicolas Economou / nurphoto / NTB Scanpix

Helgheim mener at det danske Folketinget tar første steg i retning av et nytt asylsystem. Ved å flytte asylbehandlingen ut av Europa, oppnår man to ting: Man stanser den farlige båttrafikken og frigjør enorme summer som kan benyttes på de som trenger hjelp.

– Man vet også at det virker. Australia har gjennomført det. I 2012 druknet 400 mennesker i et forsøk på å krysse havet fra Indonesia til Australia. Etter at australske myndigheter la om og nektet realitetsbehandling av asylsøknader ved grensen, har ingen mennesker druknet.

Reagerer på at Norge følger EU: – Veldig destruktiv innfallsvinkel til asylpolitikken (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon