Grenseovergangen på gamle Svinesundsbrua, mellom Norge og Sverige. Til helgen ventes det økt trafikk her. Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse
annonse

Eidskog og Halden kommune gjør seg klare for økt grensetrafikk i helgen når fullvaksinerte kan dra på karantenefri Sverige-tur. Politiet frykter kaostilstander, melder NTB.

Det var det lange køer i fjor sommer på Norges nest største grenseovergang da smittesituasjonen i Värmland gjorde at nordmenn slapp innreisekarantene ved hjemkomst til Norge.

– Vi er først og fremst bekymret for køene og belastningen det kan medføre for folk. Det er viktig at folk skjønner dette før de planlegger å reise, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet til VG.

annonse

Hun mener at politiet ikke vil tåle det samme høye reisenivået som i juli i fjor med dagens grensekontroll.

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde onsdag ettermiddag at fullvaksinerte og personer som har vært covid-19-smittet de siste seks månedene, slipper innreisekarantene, under forutsetning av at de kan dokumentere dette og tar en koronatest ved grensen.

Personer som har fått én vaksinedose for mer enn tre uker siden, kan gå ut av innreisekarantene på dag tre dersom de da tar en koronatest som gir negativt resultat. Det kan også personer under 18 år.

Kø forventes på Svinesund
Avinor og grensekommunen Halden forbereder seg på lange køer på flyplassene.

annonse

– Vi forventer en kraftig økning i trafikken på Svinesund fra helgen som følge av de endringene som nå innføres. Det må folk som planlegger Sverige-tur, være forberedt på, sier leder for Svinesund internasjonale testsenter, Jostein Stø, i en pressemelding fra Halden kommune.

22 110 Fredrisktad-innbyggere og 6 502 innbyggere i Halden er fullvaksinerte, ifølge Fredriksstad Blad og Halden Arbeiderblad.

Grensekommunen Eidskog forbereder seg også på høy grensetrafikk. Grensepasseringen på Magnormoen er den nest største i Norge, og der har teststasjonen vært åpen 24 timer i døgnet siden august 2020. Kommunen vurderer å øke bemanningen om det blir nødvendig:

– Alt kommer an på hvor stor pågangen blir. Vi er fleksible og prøver å tilpasse oss så godt det går, sier ordføreren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon