Skjermbilde: IEA
annonse
annonse

Det internasjonale energibyrået (IEA) offentliggjorde nylig rapporten «Net Zero by 2050». Den viser at nullutslipp er fantasi, og at de som refereerr til rapporten ikke har lest den, hevder skribenter.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Den unisone og servile aksepten av IEA-rapportens foreslåtte veikart viser at hverken politikere, miljøvernorganisasjoner eller journalister har satt seg inn i premissene, skriver Jonny Hesthammer og Halfdan Carstens i Finansavisen, og legger til:

– Her får vi forklart hva som må til for å nå nullutslippsmålet innen 2050. Det blir svært dyrt, ekstremt vanskelig, og får alvorlige konsekvenser både for klodens natur og oss mennesker. I teorien skal det være mulig, ifølge IEA.

annonse

De skriver at IEA-rapporten har fått overskrifter i norske medier fordi én av konsekvensene av fantasien om nullutslipp er å slutte å lete etter olje og gass.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det er dette scenarioet der Norge faser ut olje- og gassproduksjonen som gjør at natur- og miljøvernorganisasjoner, samt en rekke politikere, uttrykker nærmest euforisk glede over IEA sitt sterke utsagn, skriver de.

– De burde imidlertid tatt seg tid til å lese resten av rapporten for å forstå konsekvensene av veivalget. For naturen og naturmangfoldet er det nemlig mildt sagt urovekkende.

annonse

Les også: Equinor har ingen planer om å slutte med olje

Jonny Hesthammer er PhD, tidligere geologi- og geofysikkprofessor ved Universitetet i Bergen, nå adm. direktør i M Vest Energy og Halfdan Carstens er geolog og redaktør. De mener at det er stor forskjell på hva som i teorien må til for å nå nullutslippsmålet og hva som er realistisk mulig.

– Dessverre har ikke den grundige IEA-rapporten bidratt til en rasjonell debatt. Sannheten er at det foreslåtte veikartet er fullstendig urealistisk og aldri vil kunne bli gjennomført innen 2050.

Twitter-engasjement etter «historisk» rapport: – Lar man seg ikke påvirke av denne beskjeden, er man bortenfor redning

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon