- Resett - https://resett.no -

Krenkelseshysteriet krenker oss!

Året er 2021 og krenkelse er på agendaen. Det er nesten blitt litt trendy å bli krenket. Nå skal alt til enhver tid tolkes i verste mening.

Illustrasjonsfoto: Feng Yu/Shutterstock

Bruker man det godt brukte norske ordtaket «fulle sjømenn» i en eller annen sammenheng, da kommer en full, nei en sjømann selvfølgelig, å skriker ut hvor krenket han er. Noen lot seg krenke over joika kakene, mens andre ville fjerne statuer av Churchill for uheldige uttalelser for 100 år siden. At han stod rakrygget opp mot nazistenes inntog i Europa, det var ikke så relevant for de mange tusen som signerte oppropet om å rive statuen hans.

Les også: Har du husket på å bli krenket i dag? [1]

annonse

Plutselig ble julesangen White Christmas, som har prydet mange hjem og radiokanaler hver jul så lenge de fleste av oss har levd, tolket som rasisme. Det samme var tilfelle da Siv Jensen tok på seg indianerkostyme på Finansdepartementets høstfest. Eksemplene på krenkelsene er nesten uendelige. Så mye som vi krenker hverandre, er det nesten rart at samfunnet i det hele tatt holder sammen.

Det er fristende å reflektere hva krenkelsene er et symptom på. Eller hva det gjør med samfunnet vårt. Vi tror folk får litt angst og heller holder kjeft enn å si noe som kan krenke noen. Ingen ønsker å bli stemplet som en rasist eller fordomsfull, kanskje tilogmed et dårlig med menneske.

Plutselig tør man ikke si helt uskyldige ting, for hva hvis noen blir krenket? Hva om noen tolker det i verste mening?

annonse

Les også: Litt krenkelse er naturlig – og da gjør god dialog susen [2]

Britisk politi vokster en statue av Churchill i London. Foto: REUTERS/Toby Melville

Når Ola Normann skal sette lys på uvettig pengebruk, er begrepet «å bruke penger som fulle sjømenn» noe som de fleste forstår. Det er ikke ment som en fornærmelse overfor sjømenn. En statue av Churchill er ment for å hylle mannen som stod oppreist i kampen mot Hitler og nazistene i en tid hvor mange ønsket å overgi seg for verdens kanskje farligste ideologi. Det er ikke en rettferdiggjøring av gammeldagse holdninger for 100 år siden som vi heldigvis har kommet oss forbi i dag.

Det blir spesielt morsomt når noen føler seg krenket på vegne av andre, selv om kanskje de som assosieres med utsagnet ikke engang tar seg nær.

Vi tror at alle må ta seg en bolle. Vi må rett og slett slutte å være så hårsåre. Selvfølgelig skal vi si ifra når noen ytrer hatefullt mot andre, men det betyr ikke at alt skal tolkes hatefullt bare fordi det kan vris slik. Nå har vi jo også endret begrepet som «lensmann» og «rådmann», og det nordnorske firmaet «Fette reint» er tvunget til å endre navn. Et eller annet sted får det ta slutt.

Har forresten du husket og føle deg krenket i dag?

Mikropartier ødelegger høyresiden! [3]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474