Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB
annonse
annonse

Polynesiske sjøfarer kan ha seilt i farvannet rundt Antarktis – og muligens fått øye på kontinentet – 1200 år før det offisielt ble oppdaget, ifølge en studie.

En russisk ekspedisjon i 1820 regnes vanligvis som den første som så det sørlige kontinentet. En amerikaner antas å ha vært den første som satte sin fot i Antarktis året etter.

600-tallet

Dette synet utfordres i en studie publisert i tidsskriftet til The Royal Society of New Zealand , melder CNN. Forskere har gått gjennom muntlige overleveringer som antyder at polynesierne – som New Zealands urfolk maoriene er en del av – seilte i havområdene lengst sør.

annonse

– Vi har polynesiske fortellinger om reiser mellom øyene og om hvordan oppdageren Hui Te Rangiora og besetningen på skipet Te Ivi I Ateaatt er på reise i antarktiske farvann, trolig tidlig på 600-tallet, sier forsker Priscilla Wehi.

Fortellingene som antyder at polynesierne kom så langt sør, inneholder det som enkelte allerede sent på 1800-tallet mente kunne være beskrivelser av dyre- og planteliv og geografien på subantarktiske øyer.

Fortsatt deltakelse

Forskerne sier de har sett på «den grå litteraturen» – forskning som er lagt fram utenfor tradisjonelle akademiske kanaler – sammen med de tradisjonelle muntlige fortellingene. Målet har vært å finne bidrag og perspektiver fra underrepresenterte grupper som ikke er tilstrekkelig verdsatt i historien om Antarktis.

annonse

Maoriene har også en plass i den mer moderne Antarktis-historien, blant annet regnes maorien Te Atu som den første newzealenderen som så det kalde kontinentet i 1840. Siden har maorier deltatt i utforskningen av kontinentet helt fram til dagens vitenskapelige programmer i Antarktis, der New Zealand er en viktig aktør.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon