Et Super Hornet-jagerfly flyr over USS Gerald R. Ford, 28. juli 2017. Foto: US Navy / Erik Hildebrandt / Handout via REUTERS.
annonse
annonse

Etter mye overveielse, debatt og nøye planlegging, er den amerikanske marinens nye flaggskip – hangarskipet USS Gerald R. Ford – endelig på vei ut på havet for den ultimate testen av stridsevner kjent som sjokktester (Shock trials).

Hvor godt vil hangarskipet klare seg mot tunge presisjonsvåpen som angriper det fra lang rekkevidde, eller forstyrrelser forårsaket av bomber, torpedoer, innkommende skudd, anti-skipsraketter eller andre typer potensielle fiendtlige angrep?

Å få svar på disse spørsmålene er det grunnleggende formålet med sjokktester.

annonse

Ny æra

Testene er spesielt ment for å teste overlevelsesevnen til USS Ford – en ny høyteknologisk klasse av amerikanske hangarskip – som sannsynligvis vil bidra til at US Navy vil fortsette å ha et kvalitativt overtak innen maritim krigføring over sine nærmeste rivaler i tiden fremover.

Ankomsten av Ford-klassen spås å ringe inn en ny æra innen maritim krigføring ved gjøre hangarskip til mer komplette krigsskip. Mens hangarskip vanligvis seiler i flåtegrupper – delvis for å være beskyttet mot innkommende angrep fra fiendtlige destroyere og kryssere – er Ford-klassen i økende grad bevæpnet for strid på egenhånd.

annonse

Kanskje viktigst av alt er at disse hangarskipene er bevæpnet med en ny generasjon av skipsforsvar for å kunne forsvare seg bedre mot langdistanse, presisjonsstyrte «hangarskip-døder» anti-skipsmissiler.

Nye taktiske muligheter

Selv om mye av detaljene rundt denne typen skipsforsvar ikke er tilgjengelige av sikkerhetsmessige årsaker, vil bedre forsvar for hangarskip åpne opp for nye taktiske muligheter innen maritim krigføring. Amerikanske hangarskip vil i økende grad kunne operere over lengre avstander i mer spredte formasjoner, og derfor være mer autonome.

I praksis betyr dette at hvis en hangarskipkaptein har informasjon om en nærliggende trussel – som et innkommende antiskipsmissil eller fly i posisjon til å slippe en bombe – vil hangarskip i USS Ford-klassen være bedre rustet til å hindre, forstyrre eller stoppe angrepet. De kan være bevæpnet med avanserte systemer for elektronisk krigføring for å finne og «jamme» det elektroniske «sporet» til et våpen som nærmer seg, eller bruke avskjæringslasere for å forbrenne et innkommende anti-skipsmissil før det kommer nær nok til å forårsake skade.

US Navy har også i flere år eksperimentert med forskjellige typer hangarskipbaserte torpedoforsvarssystemer. Som en del av dette, bygges nye hangarskip med et «drone-minihovedkvarter» på skipets dekk for å koordinere kommando og kontroll for ubemannede systemer. Med evnen til å lansere og lande store mengder droner som er i stand til å overvåke, fylle drivstoff eller til og med angripe mål over lengre avstander, kan disse hangarskipene være posisjonert til å oppdage og ødelegge fiendens angrep selv uten å nødvendigvis ha behov for mange hjelpeskip i større flåtegrupper.

Russlands oppgraderte slagkryssere: De beste krigsskipene i det 21. århundret?

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon