USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
annonse
annonse

Hvite bønder mener ordningen diskriminerer mot dem.

I mars signerte president Joe Biden en 4 milliarder USD stor pakke til ettergivelse av lån for «sosialt handikappede bønder». En dommer i Wisconsin har nå gitt en kjennelse om at 12 hvite bønder som gikk til sak mot landbruksdepartementet har stor sannsynlighet for å vinne frem. Han har derfor beordret at ordningen avvikles midlertidig i påvente av endelig kjennelse.

De saksøkende bøndene har hevdet at ordningen diskriminerer mot dem, noe dommer William Griesbach indikerer ved sin kjennelse at de trolig får medhold i. Han skriver at «å bruke rasebaserte kriterier for å administrere et slikt program bryter med deres rettighetrer om likebehandling under loven.» Det er NBC som melder dette.

annonse

Griesbach påpeker at Landbruksdepartementet har tolket «sosialt handikappede bønder eller ranchere» til å bety individer som et ett eller flere av følgende: «Black/African American, American Indian, Alaskan native, Hispanic/Latino, Asian, or Pacific Islander,» skriver han i kjennelsen.

En talsmann for Landbruksdepartementet sier i en uttalelse at de er uenig i dommerens tolkning og at de står klar til å gjenoppta programmet så snart det juridiske er avklart.

Kun 45.000 av USAs ca. 3,4 millioner bønder er afroamerikanske, skriver NBC. Man regner med at 17.000 bønder kunne kvalifisert under ordningen som nå er midlertidig suspendert.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon