Ine Marie Eriksen Søreide mener EØS-midlene brukes fornuftig. Lysthuset ved herregården i Litauen som har fått 1,7 millioner i norsk pengestøtte. Foto: NTB Scanpix / Riksantikvaren
Ine Marie Eriksen Søreide mener EØS-midlene brukes fornuftig. Lysthuset ved herregården i Litauen som har fått 1,7 millioner i norsk pengestøtte. Foto: NTB Scanpix / Riksantikvaren
annonse
annonse

– Denne rapporten viser at EØS-midlene fortsatt bidrar til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa.

I vinter kom det frem at norsk EØS-bistand i dag går til formål som flere vil stille spørsmålstegn ved. Et eksempel på dette er at Kulturrådet har bevilget penger til opppussing av herregårder i Øst-Europa, noe som har skapt sterke reaksjoner.

Blant annet har EU-midler til Ungarn gått til restaurering av en historisk herregård, til en pris av 7,5 millioner kroner i støtte fra norske EØS-midler. Et lysthus på Eleja Herregård i Latvia har fåttt 1,7 millioner i norsk støtte.

annonse

Totalt har det blitt utdelt over 14 milliarder norske kroner til ulike formål. Bulgaria topper mottakerlisten. I europeisk sammenheng er landet relativt fattig, med rundt en fjerdedel av befolkningen som lever på grensen til fattigdom, men er fortsatt på 61. plass over verdens rikeste land og har en langt høyere levestandard enn de fleste land i tredje verden.

– Reduserer forskjeller

Men regjeringen mener en ny rapport viser at pengebruken er fornuftig. Den årlige statusrapporten for EØS-midlene 2020 viser at 1600 prosjekter nå er i gang. Norske aktører deltar som samarbeidspartnere i over 40 prosent av prosjektene.

annonse

I rapporten trekkes ikke kritikken frem, men man fremhever blant annet at norske midler har bidratt til å få flere hundre mennesker ut i jobb.

– Denne rapporten viser at EØS-midlene fortsatt bidrar til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Det er veldig positivt at norske forskere, bedrifter, frivillige organisasjoner og kommuner fra hele landet deltar i disse EØS-prosjektene. På denne måten er EØS-midlene både nyttige for Norge og for landene som mottar midlene, og bidragene er med på å styrke vårt forhold til de 15 mottakerlandene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Kulturrådet vil svi av skattepenger på kultur i Ungarn: – Dette kan umulig være riktig

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon