- Resett - https://resett.no -

Utvalg skal gjennomgå Kirkens forhold til jødedom

Relasjonen mellom Den norske kirke og jøder under lupen.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Kirken håper å lære av sine feil, og bidra til forsoning. Det er flere årsaker, blant annet polariseringen av Israel-Palestina-konflikten, og en økende antisemittisme i vesten.

Et utvalg bestående av 13 personer i Den norske kirke skal legge fram en rapport innen høsten 2023 til Bispemøtet og Mellomkirkelig råd (MKR), skriver Vårt Land [1].

annonse
Illustrasjonsfoto: NTB / SCANPIX

– Samtidig som vi må se på religionsforholdet med et kritisk historisk blikk – og svare for tragediene kirken har bidratt til historisk – kan ikke forholdet mellom kristendom og jødedom bare være et konfliktforhold. Det er det ingen som ønsker, eller er tjent med, sier preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke.

Les også: Oslo-biskop vil boikotte Israel: – Har ingenting i Den norske kirke å gjøre [2]

Utvalget skal se på både teologisk og praktisk. Skal kirken misjonere overfor jøder? Hvordan skal kirken takle kristensionisme? Hvilke verdier har de to religionene til felles? Og hvordan skal kirken balansere forholdet mellom søsterkirker i Palestina med søskenskap med jøder?

annonse

«Kirken ønsker å lære av sine feil, være en årvåken deltager i samfunnet og arbeide for et mer rettferdig samfunn med forsoning, tillit og gode relasjoner mellom mennesker» heter det i mandatet. «Kritisk selvrefleksjon», kaller internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, utvalgsarbeidet, som stammer fra Kirkemøtets drøfting om religionsdialog i 2016.

– Men det er klart at den siste tidens mediebilde aktualiserer behovet for mer kunnskap om forholdet mellom jøder og kristne, og Den norske kirkes rolle. Utvalget skal se på historien, men blikket skal primært være rettet mot dagens utfordringer, sier Hagen Agøy.

Ta ekstra godt vare på jødene i Norge [3]

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474