Lan Marie Berg. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Oslo bystyre vurderer mistillit mot Byråd Lan Marie Berg for milliardoverskridelser. MDG-politikere beklager seg over hets.

Une Bastholm holdt torsdag åpningstalen på MDGs digitale landsmøte. Foto: NTB Scanpix
MDG-leder Une Aina Bastholm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Lan er nok den grundigste og mest sta politiske håndverkeren jeg kjenner, uten å noen gang miste synet av visjoner, mål og løfter. Men siden hun ikke kan tas på gjennomføring, blir opposisjonen i Oslo bystyre stadig mer kreative. Mugne, patriarkalske fordommer og kjønnsstereotypier som mistenkeliggjør resultatrike kvinner gjør det mulig, skriver MDG-leder Une Bastholm på Facebook.

Les også: MDG og Rødt får ikke fem øre av LO

annonse
Rasmus Hansson.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Mistillitsforslaget og kjøret mot Lan Marie Berg handler lite om parlamentarisk kontroll av makten, og mye om å ydmyke en politisk rival, skriver Rasmus Hansson i VG.

Dette har fått opposisjonen til å reagere. De mener beskyldningene er for drøye. Gruppeleder i Rødt, Eivor Evenrud sier det er påstander hun ikke kan akseptere

– Vi har jobbet ryddig og grundig med denne saken i flere uker, og behandler alle byråder ut fra sitt ansvar, ikke hvem de er. At ulike tillitsvalgte i MDG nå går ut og mener dette handler om at byråden er kvinne, eller at dette handler om «mugne patriarkalske fordommer,» er påstander jeg ikke aksepterer å bli beskyldt for, sier hun til Aftenposten.

annonse

Les også: Lan Marie Berg «elsker bomringen» – Frp og Rødt er uenige

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Evenrud sier at MDG kan få vri og vende på ting så mye de vil, og også lese kritikken av byrådens håndtering av vannforsyningssaken i verste mening om de vil.

– Men å tillegge andre motiver som å «sverte» eller å ha «mugne patriarkalske fordommer» er for drøyt. Nå må de rett og slett stoppe denne personifiseringen av politikken. Jeg er opptatt av at politikere i tunge verv og med mye makt skjøtter sitt verv og sitt ansvar riktig, og bryr meg filla om hvilket kjønn de identifiserer seg som.

Les også: Den røde boken, også kalt Norges lover – stikker kjepper i sykkelhjulet til MDG

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Jil Yngland / NTB

Venstre og Senterpartiets reagerer også sterkt. Marit Vea fra Venstre sier MDG kommer med en grov påstand. Bjørg Sandkjær fra Sp reagerer også sterkt over å bli beskyldt for å ville sverte byråd Berg. Hun advarer, og sier at tonen i denne diskusjonen blir ikke bedre av slike beskyldninger.

Under høringen i Oslo bystyre forrige uke, avfeide Berg all kritikk. Men etterpå har Berg innrømmet hun at hun kunne vært tidligere ute med informasjon til bystyret.

Informerte ikke om milliardsprekk: – Åpenbart brudd på byrådens informasjonsplikt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon