Unio trapper opp streiken idag og aksjonerer utenfor Oslo Rådhus. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Det ser ut til at et flertall på Stortinget vil støtte regjeringens forslag om tvungen lønnsnemnd i Unios streik i kommunene og i Oslo.

Innstillingen fra Stortingets arbeids- og sosialkomite ble klar mandag ettermiddag.

Kun SV motsatte seg bruken av tvungen lønnsnemnd i komitéen. Også Rødt og MDG har varslet at de vil stemme imot når saken behandles i Stortinget tirsdag.

annonse

– Reelt grunnlag

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) valgte å avslutte Unios kommunestreik fredag 4. juni, etter to uker streik, etter å ha fått varsel om brannfare ved gjenvinningsanlegget Frevar i Fredrikstad.

I Oslo ble streiken avsluttet tre dager senere på grunn av mangel på sykepleiere i hjemmetjenesten i bydel Nordre Aker.

annonse

Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet mener at grunnlaget for å avslutte streiken var reelt.

– Det er ikke tvil om at det var fare for liv og helse. Grunnlaget for bruk av tvungen lønnsnemnd var derfor riktig, sier han til NTB.

Vil ha rettslig innlemmelse

Arbeiderpartiets Arild Grande mener Stortinget i realiteten ikke hadde annet valg enn å slutte seg til regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd.

I et forslag fra Arbeiderpartiet om å innlemme kjernekonvensjonene fra International Labour Organization (ILO) i menneskerettsloven ble nedstemt i fjor. Innlemmelsen ville ha gitt organisasjonene mulighet til å prøve vedtaket om tvungen lønnsnemnd for retten.

– Det er retten som burde vært arena for å vurdere regjeringens avgjørelse, ikke Stortinget, sier Grande til NTB.

Mange av de som streiket var lærere og sykepleiere, som mener lønnen er for dårlig til å sikre god nok rekruttering til yrkene. Deres krav var en solid økning av reallønna. Nå ligger de an til å ende opp med rundt null i reallønnsøkning.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon