Tidligere president Barack Obama. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
annonse

USAs tidligere president Barack Obama kom med påstandene under et intervju med CNNs Anderson Cooper mandag.

– Når du ser tilbake på tiden som president, mener du at snakket du tilstrekkelig om historien om rase i Amerika?, spurte programleder Cooper.

– Ja, vel, jeg prøvde. Jeg fortalte mange historier. Du tar en titt på talene jeg holdt i Selma og talen jeg holdt under kampanjen om pastor Wright og den episoden, og hver gang jeg prøvde å beskrive hvorfor vi fremdeles ikke er fullstendig forsonet med vår historie, men faktum er at det er vanskelig å høre. Det er vanskelig for flertallet i dette landet med hvite amerikanere å akseptere at man kan være stolt av dette landet og dets tradisjoner og historie og våre forfedre. Men det er også sant at disse forferdelige tingene skjedde, som dveler og fortsetter, svarte Obama.

annonse

– Jeg mener også at det er visse høyrevridde medier som tjener penger på og drar nytte av å så frykt og harme i en hvit befolkning som bevitner et skiftende USA. De ser demografiske endringer og gjør alt de kan for å gi folk en følelse av at deres livsstil er truet og at folk prøver å utnytte dem, fortsatte han og avsluttet med et retorisk spørsmål:

– Vi ser det akkurat nå med tanke på alle de offentlige politiske debattene som pågår. Man ville ha trodd at Det republikanske partiet ville være engasjert i en omfattende debatt om hvordan vi skal håndtere økonomien og hva vi skal gjøre med klimaendringene. Men det viktigste problemet for dem akkurat nå er tilsynelatende kritisk raseteori. Hvem kunne ha visst at det var trusselen mot vår republikk?

Forfatter mener systematisk politirasisme i USA er en myte – viser til forskning

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse