Palestinske jenter studerer Koranen. Foto: Gaza Press/REX.
annonse
annonse

Både bøkene og rapporten blir finansiert av EU-kommisjonen, som enn så lenge nekter å offentliggjøre funnene i studien på nesten 220 sider.

Ifølge både Jerusalem Post og tyske Bild, som begge har sett eksemplarer av den upubliserte rapporten, var de 156 lærebøkene og 16 lærerveiledningene som ble studert gjennomsyret av «en fiendtlighet mot Israel» – med «hyppig bruk av negative omtalelser av det jødiske folket».

EU-kommisjonen, som betaler for lærebøkene og bestilte rapporten, fikk den tilsendt tidligere i år, men har ennå ikke gått offentlig ut med resultatene.

annonse

Antisemittisme

Lærebøkene, som for det meste var fra 2017 til 2019, men også 18 fra i fjor, inneholdt en «bevisst videreføring av anti-jødiske fordommer, spesielt innebygd i den nåværende politiske konteksten.»

En lærebok om religionsstudier skal for eksempel be elevene om å diskutere «gjentatte forsøk fra jødene på å drepe profeten» Muhammad, og spør hvem som er «andre fiender av islam».

annonse

«Det er ikke lidelsen til profeten eller følgesvennenes handlinger som ser ut til å være fokus i denne undervisningsenheten, men snarere den påståtte farligheten til jødene,» heter det angivelig i rapporten.

Motstand og revolusjon

Ifølge rapporten er «motstand» – sammen med krav om revolusjon – et gjentakende tema i mange av bøkene. En bok inneholder for eksempel et bilde av fem maskerte menn med maskingevær, og omtaler dem som «palestinske revolusjonære».

Rapporten fastslår også at budskapet heller ikke bare er begrenset til «myke fag» som historie, samfunnsfag og religion. En mattebok bruker for eksempel et bilde av palestinere som skyter israelske soldater med spretterter for å beskrive Newtons andre bevegelseslov.

Martyrer og sionistisk okkupasjon

Døde terrorister blir også kalt «martyrer» konsekvent gjennom lærebøkene. En mattebok for niendeklassinger bruker for eksempel betegnelsen på den tidligere Fatah-lederen Khalil al-Wazir, som stod bak massakren på 38 sivile – inkludert 13 barn – i 1978.

Staten Israel kalles konsekvent en «sionistisk okkupasjon» og er fullstendig slettet i de fleste kartene som brukes i bøkene. Hele regionen som i dag omfatter Israel, Gazastripen og Vestbredden blir kun fremstilt som «Palestina», heter det i rapporten.

Tas på alvor

annonse

EU-kommisjonen fortalte Jerusalem Post at den «tar denne studien på alvor og vil reagere på funnene etter behov.»

EU-kommisjonen opplyste videre at den planlegger å samarbeide med den palestinske selvstyremyndigheten for å «fremme etterlevelse av UNESCOs standarder for fred, toleranse og ikke-vold», som kommisjonen insisterer på at ikke kan forhandles om.

Kommisjonen «gjentar også sin entydige forpliktelse til kampen mot antisemittisme.»

Historisk øyeblikk: Saudiarabisk avis med jødisk nyttårshilsen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon