Tonen var tilsynelatende god da de to presidentene Joe Biden og Vladimir Putin møttes til toppmøte i historiske omgivelser i Genève onsdag. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Putin har landet i Geneve og møtet er i gang. Toppmøte mellom ham og Joe Biden er ventet å vare i fire til fem timer. I USA er det bekymring for Bidens evner i forkant av møtet.

De kommer til å holde separate pressekonferanser i ettertid.

– Vi har en mengde med temaer vi ønsker å ta opp, så Putin har ankommet med et konstruktivt humør og en åpenhet for å stille spørsmål og forsøke å finne løsninger, sa Putins talsmann Dmitirij Peskov, ifølge CNN.

annonse

Putin ankom først til historiske Villa La Grange, der Genève-konvensjonen, som dannet grunnlag for krigens folkerett, så dagens lys i 1864.

Først et kvarter senere rullet Bidens svarte limousin opp foran inngangen. Deretter gikk det ytterligere ett minutt før bildøren ble åpnet, «uvisst av hvilken grunn,» skriver NTB.

De mener også at den sveitsiske presidentent GuY Parmelin et øyeblikk så rådvill ut der han sto og ventet, før Biden steg ut.

annonse

Iinnendørs stilte de to presidentene opp for utvalgte pressefolk i villaens ærverdige bibliotek. De satt på hver sin side av en gammel globus mens fotografene knipset iherdig.

– Det er alltid best å møtes ansikt til ansikt, sa Biden til Putin, mens tolker oversatte den korte samtalen.

– Jeg ønsker å takke for initiativet til å møtes i dag, sa Putin på russisk.

– Jeg håper at møtet vårt blir produktivt, la den russiske presidenten til, før pressen ble jaget på dør.

– En morder

I et intervju i mars ble Biden spurt om han mener Putin er «en morder». – Ja, det gjør jeg, svarte presidenten.

Putin ble ikke vippet av pinnen. – Vi vil alltid se våre egne kvaliteter i andre og tenker at de er lik oss selv, hevdet han.

Det er mye på spill i forholdet mellom de to land. En vedvarende spenning ligger i NATOs ekspansjon østover etter den kalde krigens slutt. Siden 2014 har Ukrainas skjebne vært en del av dette geopolitiske spillet.

Vesten har også hatt som vane å ta til orde for at demokratiet har dårlige kår i Russland. Dette oppfatter Putin som innblanding i indre forhold. Situasjonen for Aleksej Navalnyj er i øyeblikket den mest profilerte av disse sakene.

annonse

Dataangrep med utgangspunkt i Russland er også noe som irriterer amerikanerne. Også situasjonen i Arktis, Syria, Nord-Korea. Covid-19 og klimaendringer er ventet å bli diskutert.

Det kommer ikke til være måltider underveis, men det blir satt av tid til pauser, skriver Fox News. Biden har med sin utenriksminister Anthony Blinken.

Den republikanske senatoren Steve Daines har advart om at Biden har virket svak overfor Russland, mens han har vært tøff mot sitt eget land, USA. Han nevner spesielt at Biden ikke motsetter seg gassledning fra Russland til Tyskland, mens han har satt foten ned for rørledningen Keystone.

– Bøller forstår bare en ting, sier Daines om Putin. – Og det er makt.

Bekymringen er at Biden (78) ikke har den energien og den mentale skarpheten som skal til for å takle et slikt toppmøte med den tidligere KGB-agenten Putin.

Trumps tidligere utenriksminister Mike Pompeo mener det er tegn på svakhet at Biden ikke stiller til felles pressekonferanse med Putin.

annonse

– Det faktum at man ikke er forberedt på å stå to til tre meter fra din motstander og fortelle verden hva dere snakket om, det som betyr noe for deg og hvorfor, det viser en enorm svakhet, sa han til Fox News før møtet.

– De ser det. De kan lukte svakhet, fortsatte han.

Før internasjonale møter Donald Trump hadde, var det som regel hovedstrømsmediene som skrev saker om hvor bekymret eksperter var for at Trump ville dumme seg ut eller gi etter. Nå er det mer konservativt anlagte medier som gir stemme til bekymringene om Biden.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon