Russiske mobile Yars ICBM-er sett i trafikken på Moskvas ringvei (MKAD), i Moskva, Russland 26. februar 2019. Foto: Skjermdump fra video hentet fra sosiale medier / via REUTERS.
annonse
annonse

Tusenvis av «missiltropper» holder øvelser med Russlands nyeste mobile interkontinentale ballistiske missilsystem (ICBM) og annet «spesielt militært hardware».

Ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået TASS, sitert i The National Interest, rapporterte Russlands forsvarsdepartement tidligere denne uken at over to tusen missiltropper samlet seg i Irkutsk-regionen i Øst-Sibir for å trene på bruk av mobile interkontinentale ballistiske missiler av typen «Yars».

Forskjellige typer materiell til missilformasjoner, inkludert «de mest avanserte typene av bevæpning, militær og spesiell maskinvare» deltok i øvelsene.

annonse

«I løpet av øvelsene trener missilstyrkene på å bringe missilsystemer til feltposisjoner, gjennomføre marsjer, spre utskytningssystemene med endring i feltposisjoner, deres utstyr og organisering av kamuflasjetiltak og kampsikkerhet», heter det uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet.

Flere andre typer moderne militært hardware deltok i øvelsene, inkludert Taifun-M «antisabotasjekjøretøy», ARS-14KM automatisk drivstoffyllestasjon og det fjernstyrte mineryddingskjøretøyet Listva. Missiltroppene brukte også kamprekognoseringsdroner under øvelsene.

Forbedret system

annonse

RS-24 Yars omtales som en forbedret variant av ICBM-en Topol-M. Den er utstyrt med det som er kjent som multiple independently targetable warheads (MIRV) på engelsk. Kort forklart har hver Yars-ICBM mellom tre og ti atomstridshoder som kan sikte på forskjellige mål uavhengig av hverandre.

Yars finnes i både en mobil og en silobasert variant. Mobile systemer er vanskeligere å oppdage, spore og sikte på enn sine stasjonære motparter, noe som potensielt kan gjøre dem mer overlevelsesdyktige – og dermed gi en viktig kilde til strategisk redundans – i en større atomkonflikt. Yars er tyngre enn Topol-M-systemet som det erstatter, men blir transportert med det samme karosseriet – med 16 x 16 hjul – som forgjengeren. Yars tar omtrent syv minutter å lansere og benytter det russisk utviklede digitale navigasjonssystemet GLONASS.

Russlands Yars-systemer ble introdusert i 2010 og vil bli erstattet i løpet av de kommende tiårene med det kommende Kedr ICBM-systemet som anvender solid drivstoff. Det opplyses at Kedr vil bidra til at Russlands begynner å fase ut sine eldre ICBM-systemer tidlig på 2030-tallet.

Det russiske militæret står overfor en truende demografisk krise

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon