Raketten Den lange marsjen 2F tok av torsdag morgen fra Jiuquan-romsenteret nordvest i Kina torsdag. Det er den første bemannede ferden til Kinas nye romstasjon. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
annonse
annonse

Raketten som bringer de første astronautene til Kinas nye romstasjon, tok av torsdag.

Raketten Den lange marsjen 2F tok av klokka 9.22 lokal tid, 3.22 norsk tid, i en sky av røyk. Den ble sendt opp fra romsenteret i Jiuquan nordvest i Gobi-ørkenen i Kina, med tre astronauter om bord. Oppskytingen ble sendt direkte på statlig TV.

Astronautene (fra venstre) Liu Boming, Nie Haisheng og Tang Hongbo er på vei til romstasjonen Tiangong etter at raketten deres tok av torsdag morgen. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Oppdraget ledes av den tidligere luftforsvarspiloten Nie Haisheng, som allerede har gjennomført to romferder. Med seg har han Liu Boming og Tang Hongbo, som også har fortid i militæret. Mannskapet skal tilbringe tre måneder på romstasjonen Tiangong.

annonse

Det er Kinas første bemannede romferd på nesten fem år, og er et prestisjeprosjekt for regjeringen i Beijing, som skal markere at det 1. juli er 100 år siden landets kommunistparti ble opprettet med en omfattende propagandakampanje.

På en seremoni før oppskytingen ble det sunget patriotiske sanger før Li Shangfu, som leder Kinas romprogram, ønsket trioen hell og lykke.

I løpet av det neste halvannet året er det planlagt ytterligere elleve romferder for å fullføre konstruksjonen av romstasjonen. Blant annet skal det monteres solcellepaneler og to laboratoriemoduler.

annonse

Kinas ønske om en egen utpost i verdensrommet ble styrket etter at USA ikke lenger ville slippe inn kinesere på den internasjonale romstasjonen ISS. USA, Russland, Canada, Europa og Japan bidrar med astronauter til ISS.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon