Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge og Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom tapte klimasøksmålet i Høyesterett. . Fotomontasje: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Klimaaktivister hevder oljeboring strider mot grunnleggende menneskerettigheter.

Foto: Helge Hansen/NTB

Natur og Ungdom og Greenpeace tapte søksmålet mot staten i Høyesterett. Nå skal de forsøke Menneskerettighetsdomstolen. Høyesterett kom frem til at organisasjonene tolker grunnlovens miljøparagraf feil. De mente i likhet med Lagmannsretten og Oslo tingrett, at tildelingen av letelisenser ikke strider med Grunnloven.

Les også: Michael Tetzschner om klimasøksmålet: – Politikk kan bli til jus, men jus kan ikke bli politikk

annonse

– Vi må presse politikerne til handling, sier lederen av Greenpeace, Frode Pleym til E24.

Han sier klimaaktivistene ble skuffet over tapet i Høyesterett, men de har ikke noe annet valg enn å kjempe videre.

– Det burde være unødvendig at det er unge klimaaktivister som tar denne kampen, men politikerne hører hverken på klimaforskere eller det internasjonale energibyrået.

annonse

Les også: Filosofiprofessor om klimasøksmålet: – Dommerne i Høyesterett vil ikke oppleve konsekvensene

Pleym mener de må presse politikerne og det gjennom det internasjonale rettssystemet.

Kampanjeleder i Greenpeace, Frode Pleym, varsler aksjoner mot oljetankere i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

– Vi har ikke et sekund å miste, og må kutte utslippene i dag. Denne saken betyr så utrolig mye for både norsk oljepolitikk og global klimadebatt, og vi tror vår sak passer godt inn i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Gina Gylver i Natur og Ungdom, og håper på en seier i klimakampen:

– Vi er veldig spente, det kjennes godt å ikke la dette ligge med et tap her i Norge, men at vi tar det videre. Det er et stort håp vi tar med oss videre inn i klimakampen, og vi gleder oss til å få dette behandlet hvis klagen tas opp.

Det absurde klimasøksmålet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon