NRK har med sine mange meningsmålinger en sterk påvirkningskraft. Foto: NTB Scanpix
NRK har med sine mange meningsmålinger en sterk påvirkningskraft. Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

– Åpenhet burde være en selvfølge. 

På meningsmåling-nettstedet Pollofpolls kritiserer Johan Giertsen byrået Norstat, som har utført NRKs «supermåling». Tre måneder før valget viser målingen klart rødgrønt flertall.

NRKs måling er basert på 19 fylkesmålinger. Pollofpolls har spurt Norstat om byrået i beregningen av lands-«resultatet» har brukt valgkretsenes 2017-stemmetall eller antatte 2021-stemmetall.

annonse

– Med 2021-beregning vil partier som står relativt sterkest i vekstfylkene i Sør-Norge komme marginalt bedre ut. Men jeg reagerte mest på tausheten, målinger bør være etterprøvbare, sier Giertsen til Resett.

Men Pollofpollls har ikke fått svar.

– At dette er en forretningshemmelighet for byrået til landets største mediebedrift NRK, er overraskende, slår Giertsen fast på eget nettsted, og peker på at med sine mange målinger har NRK en betydelig posisjon og påvirkningskraft Giertsen konkluderer slik:

annonse

– Åpenhet om hvordan Norstat slutter fra 19 fylkesmålinger til det antatte lands-«resultatet», burde være en selvfølge.

– Kjernevirksomhet

Svaret fra Norstat, ved Mads Motrøen, som er byråets ansvarlige for politiske målinger, var følgende:

– Modeller og beregninger som ligger til grunn for presentasjon av resultatene i våre politiske målinger er en del av Norstats kjernevirksomhet, og er informasjon vi ikke ønsker å offentliggjøre på nåværende tidspunkt.

Resett har stilt flere spørsmål om saken til NRKs redaktører. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon