- Resett - https://resett.no -

Bekymringsfull økning av jihadistisk aktivitet i Elfenbenskysten

Terroren inkluderer landets første kjente forekomster av improviserte eksplosive enheter (IED).

The Long War Journal melder [1] at minst 9 jihadistangrep funnet sted i Elfenbenskysten siden 29. mars. Utviklingen representerer en sterk økning i terrorangrep sammenlignet med 2020, da kun ett bekreftet tilfelle i juni, og ett antatt angrep i slutten av desember fant sted.

Jihadisme i Sahel, spesielt i Mali og Burkina Faso, fortsetter å spre seg sørover og truer nå de vestafrikanske kyststatene som har vært unnlatt det verste frem til nå. Økningen i terroraktivitet kommer fire år etter det første rapporterte jihadistiske terrorangrepet i 2016 utført av al-Qaida i den islamske Maghreb (AQIM) i Elfenbenskysten.

annonse

Trenden omtales som «bekymringsfull» av ekspert.

Terrorgrupper

Terroren har hovedsakelig funnet sted i to nordlige distrikter i landet, som grenser til det sørvestlige Burkina Faso, hvor al-Qaida-affilierte-«Gruppe for støtte til islam og muslimer» (JNIM) har flere baser og vært stadig mer aktive i området.

annonse

En annen terrorgruppe, Katibat Macina, har hatt en base i den ivorianske nasjonalparken Comoe, et område som har blitt brukt som tilflukts- og transittvei mellom Burkina Faso og Elfenbenskysten.

I mai 2020 startet landene en felles operasjon for å tvinge jihadistene ut av nasjonalparken, som førte til en rekke intense sammenstøt.

Mens operasjonen angivelig lyktes med å ødelegge basen og tok en jihadistisk leder til fange, har den ikke stoppet spredningen av jihadistisk vold i sørvest Burkina Faso. Ikke lenge etter at operasjonen var avsluttet, ble minst 10 soldater drept i et angrep i juni.

Som et resultat er jihadistene fremdeles i stand til å bevege seg relativt fritt i grensetraktene mellom Nord-Elfenbenskysten og Sør-Burkina Faso.

Første bruk av IED

Det er av bekymring at det har blitt rapportert om minst fire terrorhendelser som involverte improviserte eksplosive enheter (IED) i de nordlige distriktene siden april 2021.

1. april ble for eksempel et sivilt kjøretøy rammet av en IED nær Kafolo i det nordlige Savanes-distriktet. 12. april, traff et ivoriansk gendarmeri-kjøretøy en annen IED like sør for Kafolo.

26. mai var Kafolo åstedet for et annet IED-angrep mot en ivoriansk militærpatrulje, mens én soldat og to gendarmer ble drept av en IED under en patrulje nær Tehini i Zanzan-distriktet 12. juni.

annonse

Trend

Caleb Weiss, ekspert på jihadistgrupper i Sahel, omtaler trenden som urovekkende lik tidligere situasjoner i både Burkina Faso og Niger, hvor en langsom økning av IED-angrep til slutt ga vei for større og hyppigere angrep.

Faktisk ble bruken av IED i Burkina Faso anvendt for å måle intensiteten av landets voksende opprør i nordlige områder i 2017 samt østlige regioner i 2018.

– Det faktum at IED er i ferd med å bli en økende trussel i Nord-Elfenbenskysten, lover ikke bra for landet når det gjelder å håndtere begynnelsen på en konflikt, skriver han.

Ekspert: Norge vil være på den tapende siden hvis vi involverer oss i Sahel-krigen [2]

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474