Asle Toje mener Europa har kommet dårligst ut av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix
Asle Toje. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse

Det er i en statusoppdatering på Facebook at forsker og medlem i Nobelkomiteen Asle Toje kommer med uttalelsen.

Han tar utgangspunkt i en rapport denne uken hvor 14 prosent av de akademisk ansatte forskerne sier at de har begrenset forskningsformidlingen av hensyn til arbeidsgiver eller kolleger.

– Rundt en av fire respondenter som forsker på kontroversielle felt som innvandring eller kjønn sier at de har begrenset seg i formidlingen av forskningen sin fordi de frykter hets eller kritikk, sa forsker Marte Mangset i en kommentar om rapporten.

annonse

Også klimaforskere var redde for reaksjoner på sin forskning.

Samfunnsvitenskapelige forskere, og forskere som sier at de er skeptiske til innvandring eller stemmer på Frp, svarte oftere enn andre at de er redd for å bli oppfattet som politiske aktører.

Det heter også at den «befolkningsgruppen som flest i undersøkelsen oppga å ha mottatt ubehagelige kommentarer eller trusler fra, var overraskende nok andre forskere eller kollegaer.»

annonse

– Jeg blir tidvis spurt om hvorfor jeg ikke jobber i akademia: Denne forskningsrapporten er noe av svaret, starter Toje med.

Toje har publisert en rekke akademiske artikler og bøker som har fått internasjonal oppmerksomhet. Han er høyt kvalifisert.

– Intoleranse

– For å være ærlig vil jeg ikke ta jobb ved et norsk universitet fordi jeg ikke orker å bruke min tid på å kjempe mot folk som vil ha meg sparket fordi jeg har sagt eller skrevet noe de er uenige i.

Toje mener videre at det er «underlig at universitetene skulle bli så intolerante».

annonse

– Dette er naturligvis ikke noe problem for de som forsker på ukontroversielle ting. Problemet er at listen over kontroversielle perspektiver vokser seg stadig lengre og terskelen for å sparke folk som har trådt over, synes stadig lavere.

Han mener en stemning av «lummer intoleranse, spesielt rettet mot konservative,» har festet seg.

– En del, mange, forskningsmiljøer dyrker intellektuelle monokulturer, noe deres fokus og konklusjoner tidvis bærer preg av.

Og hva blir konsekvensen, rent bortsett fra de som ikke får seg jobb? Toje tror akademia vil betale prisen i irrelevans, samt at samfunnet vil betale prisen i økende mistro mot forskningsbaserte innsikter, spesielt i de grupper som utdefineres.

Asle Toje advarer om kulturrevolusjon: – Den nye kulturen dyrker svakhet

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse